Rezidba aronije

Više
25 okt 2017 08:20 #30508 od Gligorijević Ivana
Gligorijević Ivana je napravio novu temu: Rezidba aronije
Rezidba za formiranje oblika

Rezidba za formiranje oblika žbuna izvodi se prekraćivanjem biljke na 2-3 pupoljka posle sadnje,najčešće u proleće.Od druge do pete godine uklanjaju se brojni jednogodišnji izbojci tako da ostane 3-5 bujnih svake godine.Time se formira žbun sa 12-20 izbojaka,na kojima su prisutne bočne grane i brojne rodne grančice.
Da bi se obrazovalo stablo,treba zadržati samo jednu vođicu i prekratiti je na 40-60 cm visine.U prvoj godini dozvoljava se razvoj 2-3 bočna izbojka,koji će obrazovati prvi sprat krune.
U naredne tri godine formiraju se i ostali spratovi,tako što se svake godine orezuje centralna osa na visini od 40-50 cm od predhodnog sprata.U četvrtoj godini dobijamo stablo sa 12-15 grana.

Rezidba na rodnost

Rezidba na rodnost vrši se od pete godine,a obuhvata eliminisanje suvišnih izbojaka u žbunu,počev od onih najslabijih.Izbojci stariji 6 godina zamenjuju se bujnim jednogodišnjim.Kruna stabla proređuje se po istom kriterijumu.
Često je kod aronije rezidba ograničena samo na grane koje su oštećene,iscrpljene ili blizu tla,kao i na pojedine izbojke u cilju održavanja veličine žbuna.
Aronije rađa 20-30 godina,međutim kad zasad dostigne 15-20 godina starosti,treba primeniti rezidbu radi podmlađivanja.Tada skraćujuemo skeletne grane približno na četvrtinu ili trećinu dužine,režući iznad bočne grančice koja zamenjuje staru granu.Podmlađivanje čitavih žbunova vrši se često mašinama kosilicama do zemlje radi obnove žbuna.

Ivana Gligorijević
PSSS Jagodina

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.272 sekundi