Održavanje zemljišta u zasadu maline-jalovi ugar

Više
25 maj 2017 09:00 #28145 od Jerkić Suzana
Jerkić Suzana je napravio novu temu: Održavanje zemljišta u zasadu maline-jalovi ugar
Pošto malina ima relativno plitak koren ,a veliki je potrošač vode tu obrada zemljišta ima prvorazrednu ulogu, jer se redovnom obradom razbija pokorica i uništavaju korovi, čime se u velikoj meri čuva zemljišna vlaga. Pored toga obradom se zemljište održava u rastresitom stanju, unose đubriva na potrebnu dubinu, obezbeđuje bolja aeracija, poboljšavaju uslovi za razvoj korena i ishranu biljke, i omogućava lakše izbijanje mladih izdanaka.
Obradu zemljišta u rodnim zasadima treba obavljati u više navrata, jer se usled velikog broja mladih izdanaka kao i izdanaka koji nose rod potreba za vodom znatno povećava. Broj obrada zemljišta u toku godine u rodnim zasadima zavisi od osobine zemljišta, zakorovljenosti zasada i količine padavina u toku vegetacije.Obradu zemljišta u malinjaku treba uskladiti sa đubrenjem, odnosno đubrivo se rastura neposredno pred obradu kako bi se njome unelo što bliže korenu, a time brže i efikasnije delovalo.
U našim malinarskim područjima obično se obrada zemljišta obavlja 3-5 puta godišnje.Prva obrada se obavlja rano u proleće čim okopni sneg i zemljište se malo prosuši (obično u martu) pošto se prethodno blagovremeno rasture mineralna đubriva obrada se vrši na dubini 7-10 cm.
Druga obrada obavlja se sredinom aprila kada počne intenzivnije izbijanje i razvoj mladih izdanaka i rodnih grančica a izvodi se plitko na dubini 5-6 cm.
Treća obrada se izvodi uglavnom od početka pa do sredine maja meseca tj. pred ili početkom cvetanja na dubini 5-6 cm.
Četvrta obrada se izvodi početkom juna odnosno pred berbu i jesenja ili dublja obrada (na dubini od 10 cm) se izvodi u drugoj polovini novembra ili početkom decembra meseca ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, kad se unose kompleksna mineralna đubriva i stajnjak.To je obavezna mera na težim i zbijenim zemljištima i u ravnicama. Međuredna obrada se obično obavlja rotofrezama ili tanjiračama a na manjim površinama kultivatorima. U redu se obavlja ručno prašenje motikama i plevljenje ili u kombinaciji sa upotrebom herbicida.
Nedostaci održavanja zemljišta u vidu jalovog ugara ogledaju se u sabijanju zemljišta ispod obrađenog sloja ,otežanom prolazu u vreme padavina, prašini i prljanju plodova, habanju mašina i velikoj potrošnji goriva.

Izvor: PSSS Vranje
Suzana Jerkić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.703 sekundi