Halal standard

Više
07 feb 2020 14:51 #40173 od Ejupović Smail
Ejupović Smail je napravio novu temu: Halal standard
Halal na arapskom jeziku znači dozvoljeno. Kada se kaže 'dozvoljeno' misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane. Halal se najčešće primenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji kozmetike. Da bi se ispunili uslovi za dobijanje sertifikata u proizvodnji hrane ne smeju se primenjivati sledeći sastojci:
• svinjsko meso,
• krv,
• životinje mesojedi,
• ptice grabljivice,
• životinje koje su zaklane u ime nekog drugog a ne u ime ALLAHa,
• aditivi i emulgatori (emulgator E 120).
• Upotreba alkohola (u konditorskoj industriji) I želatina svinjskog porekla
Ono što je još bitno napomenuti je da sveta knjiga Kuran propisuje poseban način klanja životinja. Zabranjeno je da to radi osoba pod dejstvom alkohola, a takođe je zabranjeno da to radi neko ko nije musliman, iz razloga što je obavezan pomen božijeg imena prilikom klanja. Osim toga životinja mora biti u potpunosti zdrava te se ne sme klati ispred drugih životinja.
Halal sertifikat važi jednu godinu. U toku trajanja sertifikata vrši se redovna kontrola od strane halal kontrolora i takođe se vrši uzorkovanje proizvoda sa tržišta. Na taj način se obezbeđuje sigurnost da neće doći do oharamljenja (religijskog skrnavljenja) proizvoda u bilo kojoj fazi proizvodnje.
Trenutna vrednost tržišta na kojem se trguje Halal sertifikovanom hranom i prehrambenim proizvodima u celom svetu ima veliku vrednost I stalno je u porastu. Broj stanovnika muslimanske veroispovesti u svetu je oko 1,7 milijardi i sve je veća tražnja za sertifikovanom Halal hranom u državama sa populacijom muslimanske veroispovesti. Od ukupnog prometa hranom i prehrambenih proizvoda na svetskom nivou, Halal tržište obuhvata 1/6od ukupne globalne trgovine.
Ejupović Smail

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.424 sekundi