Skidanje lastara u matičnjaku , njihovo čišćenje i prekraćivanje u reznice

Više
18 sep 2017 07:01 #29963 od Jerkić Suzana
Jerkić Suzana je napravio novu temu: Skidanje lastara u matičnjaku , njihovo čišćenje i prekraćivanje u reznice
Skidanje lastara sa čokota u matičnjaku može se izvoditi od opadanja lišća u jesen do pred kretanje sokova u proleće, s izuzetkom za vreme zimskih mrazeva. Ipak se preporučuje da se skida u jesen, posebno u krajevima gde je temperatura vazduha tokom jeseni i zime znatno iznad nule, a takođe i u krajevima gde su vrlo često niske zimske temperature.U jesen se to izvodi u novembru oko 15 dana posle opadanja lišća , ali ako se oceni da lastari sadrže nešto više vlage od normalne, onda se skidaju krajem jeseni.
Pre početka prekraćivanja lastara u reznice odbaci se donji deo debljine 12 mm, pa se tek odatle lastar počne prekraćivati u normalne - standardne reznice dužine 40-50 cm. Svaki radnik ima po jedan štapić – čija je dužina onolika kolika treba da bude i dužina reznica. Lastari se prekraćuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnižeg kolenca ostane deo članka dužine 2-3 cm, a na tanjem kraju presek se pravi po meri - prema dužini štapića. Pošto se ispod najnižeg kolenceta svake reznice ostavlja deo članka 2-3 cm, to se prilikom prekraćivanja lastara u reznice uvek odbacuje deo svakog članka preko kojeg se pravi presek.Tako se lastari prekraćuju u reznice prve klase namenjene kalemljenju sve dok se nailazi na debljinu od 6 mm. Najkvalitetnije su reznice koje su dobijene od delova lastara debljine 7-10 mm. Zato je potrebno da se reznice od delova lastara debljine 6-7 mm detaljnije pregledaju i zadrže kao prva klasa za kalemljenje ,samo one koje po povoljnom odnosu ksilema i floema prema srži i po drugim obeležjima i svojstvima odgovaraju prvoklasnim reznicama. Klasirane reznice se vezuju u snopove obično po 100, 200 ili 250 komada. Normalne standardne reznice vežu se na dva mesta.

Izvor: PSSS Vranje Suzana Jerkić dipl.ing.
voćarstva i vinogradarstva

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.465 sekundi