Најава едукације саветодаваца Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије

On September 10, 2019

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Dogadjanja, Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 381


Установљавање ознака географског порекла вина у Србији по PDO/PGI систему и производњи вина са географским пореклом

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2019. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржава се едукација за Модул 9 - Установљавање ознака географског порекла вина у Србији по PDO/PGI систему и производњи вина са географским пореклом.

Узимајући у обзир да се PDO/PGI систем (Protested Designation of Origin/Protected Geographical Indication) Европске Уније, значајно разликује од старог система ознака географског порекла за вина који је постојао у нашој земљи, потребно је извршити комплетну трансформацију ознака географског порекла вина у Србији. Едукација је проистекла из потребе да се саветодаваци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС) информишу и едукују о функционисању система ознака географског порекла за вина у Србији у складу са PDO/PGI системом, a да кроз свој рад са газдинствима допринесу информисању произвођача грожђа и вина о постојању система производње вина са ознаком географског порекла и његовом значају, као и упуте заинтересоване произвођаче на укључивање у овај систем.

Едукација ће се одржати 10. септембра 2019. године, у Институту за примену науке у пољопривреди, Београд и намењена је саветодавцима ПССС из области воћарства, технологије и органске производње.

 

Извор: ИПН