Objava: Dan polja ozimih i strnih - PSSS Zaječar

On Jun 05, 2018
Posted by Administrator
Categories: Dogadjanja
Hits: 52

Dana 05.06.2018.god. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Zaječar Agroznanje doo, organizovala je Dan polja ozimih strnih žita na oglednoj parceli na imanju  poljoprivrednog gazdinstva Ninić Lazara,  na starom putu Zaječar – Zvezdan, grad Zaječar.  Program održavanja Dana polja:
10:00 – 10:30  Okupljanje gostiju na oglednoj parceli  na imanju poljoprivrednog gazdinstva Ninić  Lazara,  na starom putu Zaječar – Zvezdan
10:30 – 10:40   Pozdravna reč domaćina manifestacije
10:40 – 12:40   Obilazak ogledne parcele,
Predstavljanje sortimenta ozimih strnih žita
Primenjena agrotehnika
12:50 – 14:00   Zajedničko druženje na  gazdinstva Ninić Lazara
U demo-ogledu postavljene su  14 sorte ozime pšenice, 2 sorte ozimog ječma, 1 sorta ozimog ovsa, 1 sorta ozime raži i 3 sorte ozimog tritikala. Semenske kuće zastupljene u ogledu su: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut PKB Agroekonomik, LG - distibuter Galenika – Fitofarmacija a.d.. Cilj postavljanja ogleda je da se na teritoriji koju pokriva PSSS Zaječar Agroznanje doo, ispitaju prinosi različitih sorti ozimih strnina, u istim agroekološkim uslovima i sa istom primenjenom agrotehnikom, kako bi se proizvođačima  dale preporuke za izbor sortimenta  sa visokim prinosima i kvalitetom zrna. Prisutni posetioci bili su zadovoljni načinom prezentacije i mogućnošću da na licu mesta provere karakteristike zastupljenih sorata ozimih žita, kao i da odluče koje će se  sorte  naći na njihovim parcelama  ove jeseni. Danu polja prisustvovali su  predstavnici semenskih kuća, predstavnici lokalnih samouprava, 28 poljoprivredna proizvodača kao i predstavnici medija.

Koordinator Dana polja je Slavica Kodžopeljić  dipl. ing ratarstva