Одржана практична едукација саветодаваца ПССС на тему Сортимент и агротехничке мере за гајeње воћа намењеног за прераду и производњу воћних ракија

On September 16, 2020
Posted by Administrator
Hits: 578

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржан је други дан едукације за Модул 7 - Сортимент и агротехничке мере за гајeње воћа намењеног за прераду и производњу воћних ракија, који се састојао од практичне обуке на терену.


Практична обука на терену одржана је 16. септембра 2020. године у воћњаку компаније ТИМ и у дестилерији ББ Клековача у Бајиној Башти. Едукацију је отворила др Славица Чолић из Института за примену науке у пољопривреду, руководилац едукација за Модул 7, која је била и модератор. Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, задужени за послове из области воћарства и виноградарства и технологије.
Циљ едукације био да је саветодавци стекну нова знања из области сортимента, гајења, бербе и складиштења воћа намењеног за производњу воћних ракија, која се даље могу преносити произвођачима и директно примењивати у пракси, а са циљем побољшања квалитета воћних ракија које се у значајном обиму традиционално производе на пољопривредним газдинствима у Републици Србији.  


Практична обука започета је обиласком засада дуње компаније ТИМ, где су учесницима едукације на практичним примерима показане критичне тачке бербе, које су пресудне за квалитет плодова током и након чувања. После посете воћњаку, учесници су у дестилерији ББ Клековача упознати са свим фазама технолошког поступка производње ракије. У оквиру овог дела едукације, посебна пажња посвећена је одређеним критичним тачкама у процесу производње ракије, које имају пресудну улогу на њен квалитет. Указано је на најчешће грешке које пољопривредни произвођачи праве у поступку производње ракије на газдинству и која су решења за дате проблеме. У оквиру практичног дела едукације објашњена је и демонстрирана сензорна анализа и евалуација воћних ракија.

Предавачи на едукацији су били:
др Иван Урошевић, Савез прозвођача ракије Србије,
проф. др Ненад Магазин, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду и
др Бранко Поповић, Институт за воћарство у Чачку.

 

      

Izvor: IPN