OBJAVA: DAN POLJA STRNIH ŽITA - PSSS Zaječar

On Jun 16, 2017
Posted by Administrator
Categories: Dogadjanja
Hits: 220

Dana 15.06.2017.god. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Zaječar Agroznanje doo, organizovala je Dan polja strnih žita na oglednoj parceli na imanju  poljoprivrednog gazdinstva Ninić Lazara,  na starom putu Zaječar – Zvezdan, grad Zaječar.  Program održavanja Dana polja:

10:00 – 10:30  Okupljanje gostiju na oglednoj parceli  na imanju poljoprivrednog gazdinstva Ninić                      Lazara,  na starom putu Zaječar – Zvezdan

10:30 – 10:40  Pozdravna reč domaćina manifestacije

10:40 – 12:00  Obilazak ogledne parcele,

  • Predstavljanje sortimenta ozimih strnih žita
  • Primenjena agrotehnika

12:00 – 14:00  Zajedničko druženje na  gazdinstva Ninić Lazara

U demo-ogledu je postavljeno 19 sorti ozimih strnih žita, 10 sorti ozime pšenice, 3 sorte ozimog ječma, 1 sorta ozimog ovsa, 1 sorta ozime raži, 4 sorte ozimog tritikala. Semenske kuće i distributeri koji su zastupljeni u ogledu su: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, PKB Korporacije PKB Agroseme, LG distibuter Galenika – Fitofarmacija i KWS.  Cilj postavljanja ogleda je da se u gradu Zaječaru, teritoriji koju pokriva PSSS Zaječar Agroznanje doo,  u istim agroekološkim uslovima i istom primenjenom agrotehnikom, utvrde prinosi različitih sorti ozimih strnina, kako bi se dale preporuke za izbor sortimenta  sa visokim prinosima za dato područje. Prisutni posetioci bili su zadovoljni načinom prezentacije i mogućnošću da na licu mesta provere karakteristike zastupljenih sorata ozimih žita, kao i da odluče koje će se  sorte  naći na njihovim parcelama  ove jeseni. Danu polja prisustvovalo je 30 poljoprivrednih proizvodača, predstavnici semenskih kuća, predstavnici lokalnih samouprava kao i predstavnici medija.

 

Koordinator Dana polja je Slavica Kodžopeljić  dipl. ing ratarstva

 

Izvor PSSS Zaječar