Одржанe едукацијe за Модул 2 - Производња млечних производа са додатом вредношћу на пољопривредним газдинствима

On Jun 12, 2017
At Beograd
Hits: 362

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2017. годину, у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржане су едукације за Модул 2 - Производња млечних производа са додатом вредношћу на пољопривредним газдинствима.

Едукација је била дводневна и обухватила је теоријски и практични део. Полазници едукације били су саветодавци ПССС задужени за послове у области сточарства.

Теоријски део едукације одржан је 1. јуна у Институту за примену науке у пољопривреди, у Београду, и обухватио је теме које су се односиле на значај израде производа са додатом вредношћу код малих произвођача, утицај квалитета сировог млека на производњу млечних производа, као и технолошке поступке и економску оправданост производње појединих млечних производа

Практични део едукације одржан је 7. и 8. јуна, 2017. године за две групе саветодаваца, у млекари „Дана“ у Врбасу. Овај део едукације обухватио је приказ технолошког процеса производње млечних производа у погону, као и практичну вежбу која се односила на ручну израду качкаваља.

Едукација је имала за циљ да унапреди ниво знања саветодаваца у области производње млечних производа, а како би се произвођачима приближила ова делатност, при чему је посебна пажња посвећена производима који су аутохтони или са ознакама географског порекла.

 

Презентације

Предавачи на едукацији били су:

Проф. др Анка Поповић-Врањеш и др Раде Јовановић из Института за примену науке у пољопривреди, Београд

Извор: ИПН