Значај воштане превлаке или пепењка код плодова воћа

Više
16 avg 2020 17:21 #42310 od Stanojlović Srđan
Stanojlović Srđan je napravio novu temu: Значај воштане превлаке или пепењка код плодова воћа
Значај воштане превлаке или пепељка код плодова воћа
дип. инг. Срђан Станојловић

Већина плодова код воћа има особину да формира воштану превлаку тј пепељак по целом плоду. Изузетак су воћке које на плодовима имају длачице ( неке сорте дуња, бресве) односно неке друге израслине или се просто налазе у одређеном природном „омотачу“ или клапини ( бадем, орах, лешник, кестен).
Улога воштане превлаке је пре свега заштитна и омогућава плодовима да дуже издржавају на грани све негативне утицаје спољног фактора (превелику инсолацију, велика температурна колебања, негативан утицај ветрова, напад болести и штеточина итд.). Чак шта више, на пепељку углавном остаје и сва спољна „прљавштина“ од примењене заштите и загађења спољне средине, па је после бербе релативно лако опрати воће у топлој води или га ољуштити и склонити све заостале нећистоће из плода, наравно, ако се приликом обављања заштите помно поштује каренца. Такође, све је више купаца који приликом куповине свежег воћа инсистирају на очуваности воштане превлаке приликом обављања бербе јер се такви плодови много боље и дуже чувају и транспортују до удаљених тржишта са релативно малим губицима.
Треба напоменути, да само здраво и зрело воће формира добар пепељак или воштану превлаку. Дакле, воће мора бити у добром здравственом стању, мора се применити пуна агротехника ( обрада, ђубрење, резидба, у задње време и наводњавање) и заштита. Тако неговани плодови добијају добру воштану превлаку која их штити не само на грани него и после бербе и чувања (плодови слабије отпуштају воду, спорије пропадају, мање их нападају болести складиштења и сл.).
Поред добре агротехнике и заштите можемо утицати на очуваност пепељка и приликом бербе. Наиме, плодове не треба брати по кишном, влажном и ветровитом времену, берачи морају морају бити едуковани за бербу стоног воћа и пожељно је да на рукама имају рукавице или да су им руке истрљане талком ради спречавања знојења и остајања отисака прстију. Најбоље је да се бере у рукавицама и због правилне хигијене бербе али и талк је потпуно у реду. Овако обрани плодови се спуштају у унапред припремљену амбалажу или место у гајбици и нема више превртања тог воћа по рукама већ оно такво иде у складиште које се хлади или камион хладњачу. Тиме смо обезбедили очување пепељка плода и сигурно добру цену на захтевним пијацама свежег воћа.

Дип. инг. Станојловић Срђан

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.430 sekundi