Fiziološka oboljenja plodova – posmeđivanje pokožice žutih plodova

Više
10 feb 2020 10:23 #40199 od Ostojić Mirjana
Ostojić Mirjana je napravio novu temu: Fiziološka oboljenja plodova – posmeđivanje pokožice žutih plodova
Posmeđivanje pokožice žutih plodova (starosno posmeđivanje) javlja se na plodovima koji su obrani zreliji, odnosno kao takvi čuvani u hladnjači duže vremena nego što je to preporučljivo. Osetljive sorte su zlatni delišes, jonagold itd. Faktori koji podstiču pojavu ovog oboljenja su: kasna berba, preterano đubrenje azotom, prekrupni plodovi odmaklog stadijuma zrelosti, veoma toplo leto sa sušom praćeno jakom kišom pred berbu. Osim toga, čuvanje na temperaturama nižim od preporučenih podstiče pojavu. Pokožica dobija svetlo smeđu boju koja je s vremenom sve tamnija i postaje blago ulegnuta i hrapava. Nema jasne granice između obolelog i zdravog dela pokožice. Češće se javlja na delu ploda prema čašici i s osunčane strane. Zahvata samo pokožicu. Gotovo istovetne simptome ima i posmeđivanje pokožice zelenih plodova (skald). Razlika je što se skald javlja na rano ubranim, nedozrelim plodovima zelene boje, dok se starosno posmeđivanje javlja uglavnom na sunčanoj strani zrelijih plodova.

Suzbijanje oboljenja: Zrele plodove žute pokožice ne treba dugo čuvati, a najbolja preventiva jeste berba u optimalnom momentu. Nakon berbe plodove brzo smestiti u hladnjaču na optimalnu temperaturu za datu sortu. Dužinu čuvanja pravilno odrediti, a ako je moguće plodove čuvati u uslovima kontrolisane atmosfere, koja značajno odlaže pojavu ovog oboljenja.

PSSS Kraljevo DOO Kraljevo
Mirjana Ostojić, dipl. inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.299 sekundi