Postupci tokom prašenja

Više
05 feb 2020 08:55 #40127 od Krajnović Dragoljub
Krajnović Dragoljub je napravio novu temu: Postupci tokom prašenja
Popstupci tokom prašenja


Nadgledanje celokupnog procesa prašenja , može da omogući da se porođaj parasadi izvede na najbolji mogući način i da se spasu većina prasadi u leglu.Poznato je da 5-7% novoreženih prasadi ugine posle porođaja. Razlozi koji utiču na ovu postporožajnu smrtnost uglavnom su vezani zbog nedostatka kiseonika,oštećenja pupčane vrpce, prevelikog legla, produženog toka gestacije kao i usled dejstva stresnih faktora u krmačinom okruženju odniosno zbog povećane utovljenosti krmača.Ustanovljeno je takođe da se tzv. MMA sindrom javlja kod prosečno 10 % krmača u toku prašenja.
U cilju izbegavanja neželjenih posledica tokom i posle prašenja ,potrebno je sprovesti sve mere preventive prema određenom redosledu:
Omogućiti i dozvoliti krmači kretanje pre prašenja koliko je to moguće.U skladu sa mogućnostima gazdinstva poželjno je uvoditi kramače u prasilište na nedelju dana pre početka prašenja. dobro pripremljen i očišćeni objekat dobro zagrejati i održavati temperaturu ambijenta u granicama od 18-20°C. Potrebno je organizovati merenje telesne °T krmača na 12,24 i 36 h posle završenog prašenja.Ukolioko se nakon provereqavanja T° utvrdi da je Temperatura viša od 39,5°C, treba pristupiti tretmanu sa antibioticima.U skladu sa principima dobre higijenske prakse trebaobezbediti i dovoljnu količinu slame koju krmača može žvaće. Od posebnog je značaja da se omogući optimalna ishrana u periodu posle prašenja,naročito prvih 2-3 dana. Koliičinu hrane ,potom postepeno i kontrolisano povećavati a nikako naglo i bez kontrolisanja ishrane. Naročito voditi računa da ostaci hrane ne zaostaju u hranilici posle obroka, da ne bi došlo do kvarenja, pa je neobhodno redovno i temeljno čišćenje hranilica.Uporedo sa balansiranjem obroka ,mora se omogućiti krmači dovoljna količina čiste vode za piće( veće količine vode u poređenju sa ostalim fazama proizvodnog ciklusa). Ukoliko se posle partzusa javi zatvor davati krmači 30-50 g gorke soli dva puta dnevno u naredna 4 dana. Kao jedna od preventivnih mera,poželjno je u skladu sa mogućnostima gazdinstva davati u hranilicu šaku čistog zrnevlja lana i to dva dana pred i 4 dana posle prašenja.

Dragoljub Krajnović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.756 sekundi