Organoleptička ocena silaže od cele biljke kukuruza

Više
30 jan 2020 08:27 #40061 od Pipović Neđeljko
Pipović Neđeljko je napravio novu temu: Organoleptička ocena silaže od cele biljke kukuruza
Pored drugih analitički merljivih kvantitativnih pokazatelja ukupne ocene nutritivne vrednosti kukuruzne silaže, uzima se u obzir i organoleptička ocena kvalitativnih pokazatelja - boje i mirisa. Ova dva pokazatelja su pouzdan znak pravilno provedenog procesa siliranja, a kvalitetna silaža treba da ima boju što sličniju boji izvornog krmiva (zeleno žućkasta), a miris blago kiselkast i lagano aromatičan. Promenu boje silaže kukuruza u pravcu tamnije izaziva zaostali kiseonik pri nepotpunom sabijanju, koji pospešuje proces oksidacije rezultirajući povećanjem temperature i karamelizaciju silaže. U tim uslovima (povećana količina kiseonika) izraženiji je rast kvasaca i plesni koje daju i nepoželjan miris silaži (miris na alkohol i aceton). Miris užeglosti silaže uzrokovan je većom vlažnošću materijala u kojem se aktivira rast klostridija i nastaje povećana količina buterne kiseline. Miris vinskog sirćeta nastaje pri povećanoj vlažnosti silaže, kada dominiraju sirćetne bakterije. Silaža promenjene boje i lošijeg mirisa manje je nutritivne vrednosti te je životinje slabije konzumiraju. U silažama loše vođenog procesa siliranja (nekarakteristične boje i mirisa) obično se razvijaju brojni štetni produkti koji mogu negativno uticati i na zdravlje probavnog trakta, kao i na opšte zdravstveno stanje životinja.
Cela biljka kukuruza koja se želi konzervisati siliranjem, uz pomoć procesa fermentacije zakiseljava se do baktericidno stabilne pH vrijednosti, a ona je u silaži kukuruza na oko pH 4. Ova pH vrednost nastaje uz dostupnu količinu vodotopivih ugljenih hidrata (8%/SM) u siliranom materijalu, a njih u anaerobnim uslovima koriste poželjne mlečno-kisele bakterije pretvarajući ih u mlečnu kiselinu. Veća količina mlečne kiseline (>4%) potvrda je dobre fermetacije i sigurnijeg čuvanja silaže.
Za poželjnu pH vrednost važan je pravilan trenutak žetve biljke kukuruza (optimalna količina suve materije) te brzo i potpuno nabijanje čime se osigurava anaerobno stanje silirane mase. Viša pH vrednost od optimalne je pogodnost za razvoj patogenih mikroorganizama i kvarenje silaže, a niža pH vrednost je nepovoljna, jer direktno utiče na smanjene konzumacije silaže.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.348 sekundi