Подлоге трешања-Горан Ђорђевић

Više
08 jan 2020 13:42 #39879 od Đorđević Goran
При подизању засада трешње посебно се треба обратити пажња на избор подлоге. Подлоге можемо поделити на генеративне и вегетативне.
Од генеративних подлога код нас се највише користе сејанци дивље трешње и магриве. Дивља трешња је добра генеративна подлога. Најбоље резултате даје на дубоким, плодним ,рстреситим и умерено влажним земљиштима. Мане ове подлоге су: велика бујност , неуједначеност сејанаца. Магрива је код нас мање распрострањена него дивља трешња. Магрива најбоље успева на лакшим, растреситим и добро дренираним земљиштима. Не подноси тешка и земљишта са високим нивоом подземне воде. Није погодна за подизање засада на свежим крчевинама.
Од вегетативних подлога код на се киористе изданци облачинске вишње. Добре особине ове подлоге су мала бујност, рано ступање на род и висока родност. При коришћењу ове подлоге може доћи до појаве инкопатиблности са сортама трешње. У формираним засадима где су коришћени изданци облачинске вишње неопходни су наслони од стубова и жице. Мана: слабо укорењавање и формирање изданака .
Са интезивирањем воћарске производње долази до повећања броја биљака по јединици површине, повећавањем приноса. Ово се постиже са коришћењем подлога слабије бујности. Подлоге серије Гизела су различите бујности, преовлађују слабо бујне и средње бујне подлоге. Код нас су најзаступљеније подлоге из ове серије Гизел 5 и Гизела 6 .
Гизела 5 размножава се микропропагацијом. Тржи плоднија земљишта. Не подноси тешка и глиновита земљишта. Осетљива је на сушу. Слабије је укорењавање па је неопходан наслон. Није сколона формирању изданака. Добар афинитет са већим бројем сорти. Слабо бујна подлога. Сорте окалемљене на њој достижу 20-40% бујности у односу на сејанац дивље трешње. Погодна за густу садњу. Сорте окалемљене на овој подлози пророде у другој години након садње. Погодна је за различите системе гајења. Када се формира као витко вретено, најчешће растојање у реду између садница креће се 2,5-3 м. За постизање добрих резултата у производњи потребно је да се у засаду примене одговарајуће агротехничке и помотехничке мере.
Гизела 6 размножава се микропропагацијом. Боља адаптивност на земљиште у односу на подлогу Гизелу 5.
Боље подноси сушу, успева и на мање плодном земљишту, подноси тежа и глиновита земљишта. Веће је бујности у од Гизеле 5. Сорте окалемљене на овој подлози рано пророде и редовно рађају. Има мање захтеве у односу агротехничких и помотехничких мера у односу на Гизелу 5.
Код коришћења подлога из серије Гизела неопходна је резидба да би се добио задовољавајући принос и квалитет плодова. При коришћењу ових подлога у подигнутом засаду потребно је имати постављен систем за наводњавање.
Горан Ђорђевић
ПССС Смедерево

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.255 sekundi
Powered by Kunena Forum