ZAŠTITA OD GLODARA

Više
27 dec 2019 11:28 #39777 od Nišavić-Veljković Vesna
Nišavić-Veljković Vesna je napravio novu temu: ZAŠTITA OD GLODARA
Duga i topla jesen utiče pozitivno na povećanje brojnosti poljskih glodara, u prvom redu poljskih miševa (Apodemus sp.) i poljskih voluharica (Microtus arvalis) na poljoprivrednim kulturama. Značajne štete mogu izazvati na iznikloj pšenici i ozimom ječmu kao i na površinama sa lucerkom i crvenom detelinom, voćnjacima (malinjacima) i vinogradima. Poljska voluharica je brojnija na neobrađenim površinama i lucerištima, a poljski miševi u voćnjacima (malinjacima) i vinogradima.
Na lucerištima, crvenoj detelini i poljima pod krmnim smešama, obavezno je praćenje brojnosti poljskih miševa i voluharice. Suzbijanju glodara na parcelama pod usevima vrši se ukoliko je broj rupa preko 10 na 100m2, a u voćnjacima 10 na 100m dužnih. Suzbijanje glodara podrazumeva primenu hemijskih i agrotehničkih mera borbe. Kod hemijskog suzbijanja glodara je važno da se to uradi u pravo vreme. Posebno je važno preventivno delovanje, što znači da se rodenticidima suzbijaju takozvane inicijalne populacije tokom zime, čim se uoče štete na usevima. Ako se glodari prenamnože, kombinuju se hemijske i agrotehničke mere (oranje, tanjiranje, kultiviranje), kojima se ometa njihova svakodnevna aktivnost i smanjuje brojnost. Hemijsko suzbijanje glodara podrazumeva upotrebu rodenticida- zatrovanih mamaka.
Zbog visoke toksičnosti, mamci se moraju postavljati u rupe koje prave glodari i koje se obavezno zatvaraju kako se ne bi ugrozila divljač, kao i razni predatori (divlje životinje i ptice) koji su od velike koristi jer smanjuju brojnost ovih štetočina, pa treba voditi računa o njihovom opstanku u prirodi.
Prilikom korišćenja mamaka za suzbijanje glodara prednost treba dati parafinskim mamcima jer se ne raspadaju već su postojani u poljskim uslovima.
S‘obzirom da vremenske prilike pogoduju razmnožavanju glodara preporučuje se obavezan obilazak parcela u narednom periodu i ukoliko se primeti povećanje brojnosti potrebno je pristupiti njihovom suzbijanju.

Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing.
PSSS Čačak
.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.423 sekundi