Agrotehnika u voćarskoj proizvodnji

Više
04 okt 2019 10:42 #38878 od Milosavljević Biljana
Priprema i obrada zemljišta

Voćke zahtevaju duboka, rastresita, plodna strukturna i za vodu propustljiva zemljišta, blago kisele reakcije..Najbolji rezultati se obezbeđuju na černozemima, kultivisanim smonicama, gajnjačama, aluvijalnim i drugim sličnim zemljištima. Peskovita, suva plitka, kamenita, krečna, teška i vlažna zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode nisu pogodne.

Sistemi gajenja:

Koherentni skup koji čine : Uzgojni oblik; Gustina sadnje; genotipske specifičnosti - kombinacija sorta/ podloga.
Za poslednjih 50 godina broj stabala po jedinici površine povećan je u proizvodnim zasadima za 10- 30 puta, a prinosi za 5-8 puta.

Pomotehnički zahvati :
-Rezidba sadnica posle sadnje, obrazovanje krune,piramidalna kruna; poboljšana piramidalna kruna; kotlasta kruna ( vaza); razvođenje grana; intenzivni uzgojni oblici ( usko vreteno ); rezidba šljive u rodu itd.
Cilj rezidbe je obnavljanje rodnog drveta da bi se održala visoka i redovna rodnost. Intenzitet rezidbe zavisi od sorte, roda u predhodnoj godini i kondicije stabkla, broja cvetnih pupoljaka i projektovanog prinosa.
Đubrenje:
Đubrenje voćnjaka treba vršiti na osnovu rezultata hemijskih analiza zemljišta i analiza lišća ( folijarna dijagnostika ). Sve ostale metode su nepouzdane i mogu da deluju depresivno na rast i rodnost voćaka..
Najveće potrebe za vodom ima zasad jabuka, šljiva, dunja, kruška , orah itd. Visoku otpornost prema suši ispoljava u prvom redu, badem, dunja, breskva lešnik itd.
Od ostalih agrotehnika u voćarskoj proizvodnji tu spadaju i fertirigacija i proređivanje plodova i cvetova.
Sve to spada u dobru negu voćnjaka u fazi njegovog razvoja i plodonošenja.


Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.475 sekundi
Powered by Kunena Forum