Бела лептираста ваш

Više
30 sep 2019 09:55 #38812 od Ivanović Marija
Једна је од најштетнијих врста инсеката у заштићеном простору. Током лета се може наћи и на отвореном пољу. Годишње развија и преко десет генерација. У заштићеном простору сусреће се током целе године. Домаћин јој је вилики број биљних врста. Највеће штете причињава на поврћу и украсном биљу у заштићеном простору: парадајзу, плавом патлиџану, паприци, краставцу, ружи, хризантеми, божићној звезди, јагорчевини и др..
Одрасли инсект је малих димензија (1-1,5 mm), тела жуте боје, са нежним крилима прекривеним обилном, белим воштаним прахом. Храни се сисањем биљних сокова. Лучењем слаткасте творевине – медне росе, ствара подлогу за развој гљиве чађавице. Плод губи естетску и тржишну вредност. У биљци се нарушавају физиолошки процеси (фотосинтеза, дисање и транспирациаја), па биљке заостају у порасту, исцрпљују се и постепено пропадају.
Сузбијање се врши применом индиректних (превентивних) и директних мера, односно комбинацијом свих расположивих мера (агротехничких, хигијенско-санитарних, биолошких, хемијских). Најзначајније мере су:
-При смени биљака у заштићеном простору уништити биљке домаћине и присутне штеточине и корове. Изван пластеника / стакленика елиминисати биљке на којима би ваши могле презимети.
-Постављањем жутих лепљивих клопки идентификује се присуство имага. Присуство само једне одрасле јединке на сто биљака знак је да треба започети са хемијским третманом, применом препарата на бази a.m. cipermetrin, deltametrin, acetamipirid. Примена инсектицида је ограничавајућег карактера, јер штеточина веома брзо ствара резистентност према њима, а такође је одликује и велика репродуктивна способност и формирање различитих развојних стадијума у исто време, при чему примењени инсектициди немају подједнако ефикасно деловање на сваки од њих (тело ларве и лутке прекрива штит – бела воштана превлака која отежава деловање препарата).
-Све већи акценат се ставља на применu биопрепарата који могу да контролишу популацију мање и средње густине, али и на регулацију бројности популације беле лептирасте ваши коришћењем паразитних осица (Encarsia formosa, Eretmocerus californicus) и предаторске стенице (Macrolophus caliginosus).

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.334 sekundi
Powered by Kunena Forum