Koliko je značajna i šta predstavlja,poljoprivreda na malim porodičnim gazdinstv

Više
30 sep 2019 07:46 #38799 od Pavlović Mladen
Mala porodična gazdinstva predstavljaju poljoprivredu koja hrani najveći broj zamalja u EU i ima ključnu ulogu u bezbednosti hrane i ishrane, očuvanju tradicije, lokalnog identiteta i kulturnog nasleđa jedne zemlje.
U zemljama koje su nove članice EU, porodična gazdinstva polako se oporavljaju posle dugog niza godina forsirane kolektivizacije. Reformisana zajednička poljoprivredna politika EU podržaće ovaj segment, koji je temeljac evropske poljoprivrede. Ovo je, takođe, slučaj i sa zemljama koje su kandidati za članstvo u EU, poput Srbije.
Na nivou EU, porodična poljoprivredna gazdinstva obuhvataju širok spektar vrednosti i osobina. Prvo, ona su povezana sa osnovnim vrednostima u porodici, kao što su: kontinuitet, posvećenost i podrška. U ekonomskom pogledu povezana su sa određenim preduzetničkim veštinama, menadžmentom, upravljanjem rizicima, izdržljivošću i individualnim postignućima. Još jedna od karakteristika porodičnih gazdinstava je da ona predstavljaju stil života u kome se porodični posao prenosi sa generacije na generaciju, zajedno sa znanjem, iskustvom, tradicijom i posebnim praksama.
Iako njihov broj i učešće u sektoru poljoprivrede varira od zemlje do zemlje, mala porodična gazdinstva imaju zajedničke jake strane i karakteristike. Porodična gazdinstva smatraju se prilagodljivim i izdržljivim, jer sposobna su da očuvaju strukturu, funkcionalnost i identitet uprkos činjenici da su izložena rizicima, brojnim neizvesnostima koja su tipična za sektor poljoprivrede. Postoje tvrdnje, u Savetu Evrope, da su porodična gazdinstva otpornija od onih koje vode velike korporacije. Porodična gazdinstva bolje se prilagođavaju promenama tehnologije, ekonomskim promenama, društvenim i političkim uslovima. Sa ekonomske tačke gledišta prednost porodičnih gazdinstava je i to što koristi članove porodice kao radnike, za razliku od korporacija koje zapošljavaju ostale radnike. Svakako da oni koji rade na porodičnim farmama imaju veći interes u održavanju procesa proizvodnje i dobrom krajnjem rezultatu. Porodična gazdinstva koriste različite strategije kako bi povećala svoju prilagođenost i izdržljivost.
Porodična gazdinstva imaju veoma dobre i oprezne menadžere. Kako bi smanjili rizike vezane za cene, poljoprivrednici izbegavaju velika i rizična ulaganja u jednu aktivnost. Oni se često prilagođavaju tako što koriste šta im se nađe pod rukom ali je to bazirano na znanju i dostupnim sredstvima. Oni koji imaju mogućnost da uzmu pozajmice rade to oprezno, ne uzimaju velike kredite. Karakteristika porodičnih gazdinstava je da održavaju dugovanja na razumnom nivou u odnosu na posed koji imaju. Mala porodična gazdinstva obezbeđuju brojne koristi društvu, poput usluga ekosistema, bezbednosti hrane i ishrane, visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, zapošljavanja i porodičnih prihoda. Mala porodična gazdinstva poseduju znanja i navike da koriste poljoprivredno zemljište tako da se čuvaju ekološke karakteristike i prilagođavaju se lokalnim resursima. Znanje poljoprivrednika u porodičnim gazdinstvima kulturno je nasleđe za celokupno društvo i ima dodatnu vrednost za poljoprivredu i prehrambeni sektor čuvanjem raznovrsnosti lokalnih rasa i načina proizvodnje. Ne samo za Srbiju, već i za celu Evropu, bitno je da mala porodična gazdinstva doprinose i obogaćuju evropsko kulturno nasleđe, bezbednost hrane i ishrane, kao i održivost životne sredine.
mr Mladen Pavlović
PSSS Mladenovac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.266 sekundi
Powered by Kunena Forum