Bela trulež grožđa (Coniella diplodiella)-Siniša Nedeljković

Više
29 sep 2019 13:13 #38783 od Nedeljković Siniša
Gljiva C. diplodiella je prisutna u svim našim vinogradarskim rejonima. Veće štete od ove bolesti nastaju samo posle oštećenja vinove loze od grada, zbog čega je poznata kao "gradobitna bolest". Patogen je u stanju da svojom iznenadnom pojavom i širenjem, nanese ogromne štete.
Tipični simptomi se javljaju na bobicama oštećenim od grada. Zaražene bobice dobijaju prvo žućkastu, a kasnije ružičastoplavičastu boju. Ispod kutikule obolelih bobica formiraju se mrkoljubičaste pustule (nedozreli piknidi). Piknidi izdižu kutikulu, pa između nje i epidermisa prodire vazduh, koji omogućuje odsjaj svetlosti što bobicama daje beličast izgled. Zreli piknidi su sivobeličaste boje, zbog čega je bolest dobila ime bela trulež.
Peteljke bobica i šepurina grozda mogu biti zaraženi bez povrede. Patogen prodire preko stoma na mestima koja nisu zaštićena bobicama. Na peteljci se tada javljaju sitne, uzdužne i ulegnute svetlobraon pege. Na zaraženim nezdrvenjenim lastarima obrazuju se rak-rane.
Patogen se održava piknidima u obolelim bobicama na površini zemljišta ili u njemu. Piknidi u zaraženim biljnim delovima mogu ostati vitalni 2-3 godine. Bobice bivaju zaražene kada kišne kapi, koje odskaču od površine zemljišta nanose piknospore na njih. Patogen prodire samo u povređene bobice koje mogu biti oštećene od grada ili štetočina i drugih patogena.
Pkinospore proklijaju za nekoliko časova i infekcija se obavlja brzo na temperaturi 24-27°C. Dužina inkubacionog perioda traje 3-7 dana a zavisi od vrste tkiva koje je zaraženo, temperature i relativne vlažnosti vazduha.
U područjima gde je češća pojava grada, vinovu lozu treba gajiti na visokim uzgojnim sistemima, da bi se sprečilo dospevanje inokuluma na bobici.Osim povreda izazvanim gradom, takođe vinovu lozu treba zaštititi od povreda koje nastaju od štetočina i patogena. Posle pojave grada vinograd treba odmah oprskati, a najkasnije 12-18h. Za ovo se mogu upotrebiti preparati na bazi mankozeba (Dithan M-45), kaptana (Kaptan 80-WG), propineba (Antracol WP-70) ili folpeta (Foplan 50-WP). U nedostatku navedenih mogu se primeniti i bakarni preparati, mada oni pružaju slabiju zaštitu.

Siniša Nedeljković dipl.ing.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.445 sekundi
Powered by Kunena Forum