KAMENITOST PLODOVA KRUŠKE

Više
27 sep 2019 12:56 #38769 od Grbić Jelena
Kamenitost plodova kruške je opšte rasprostranjena bolest u svetu. Prouzrokovač kamenitosti kruške je virus koji spada u najdestruktivnije oboljenje kruške, jer zaraženi plodovi nemaju tržišnu vrednost. Prirodni domaćin prouzrokovača ove bolesti su kruška, dunja. Prilikom zaraze od ovog virusa gubici prinosa zavise od sorte i mogu biti od 15 -42 %.

Simptomi bolesti mogu da se ispolje na listu, plodovima i kori. Na listu mogu se javiti svetlo zelene pege, a kasnije žućkaste zone duž lisnih nerava. Prvi simptomi na plodovima se zapažaju u vidu tamnozelenih površina ispod epidermisa. U napadnutim delovima pojedine ćelije parenhimskih ćelija odrvenjavaju. Zbog ovih promena plodovi neravnomerno rastu, pa su jako izobličeni i upadljivi po nepravilnom obliku. Kod osetljivih sorti odrvenjavanju podleže veliki broj ćelija, pa su i čitavi plodovi tako odrveneli da gube svaku upotrebnu vrednost.

Osnovna mera u suzbijanju jeste da se za proizvodnju koristi zdrav sadni materijal, jer se kamenitost plodova kruške prenosi jedino zaraženim biljnim delovima.

Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.309 sekundi
Powered by Kunena Forum