Pokazatelj zrelosti plodova voćaka kroz promenu boje pokožice

Više
25 sep 2019 13:02 #38725 od Tanasković Branko
Tanasković Branko je napravio novu temu: Pokazatelj zrelosti plodova voćaka kroz promenu boje pokožice
Један од врло важних чинилаца за оптималан рок бербе воћака јесте одређивање правог момента за убирање рода, а промена боје покожице плодова је итекако значајан показатељ, јер су нијансе боје плодова у високој корелацији са зрелошћу истих.
Боја покожице зависи од присуства пигмента хлорофила, каротиноида, антоцијана и других. У незрелим плодовима, где је више кисела средина антоцијани су црвене боје, док у зрелим, који представљају алкалну средину антоцијани прелазе у плаву боју. Хлорофили се зрењем плода трансформишу у каротиноиде и каротене, те се основна боја покожице мења од зелене до разних нијанси жуте боје.
Промена боје покожице плода може да се прати визуелно ( на основу искуства и праксе на терену), али и уз помоћ таблице боја. Сама оцена на основу таблице боја ( које се праве за одређено подручје и одређену сорту) је вишеструко поузданија. Упоређивањем боја у овим таблицама и боја плодова у природи, одређује се време почетка бербе.
Међутим, требало би имати у виду да је боја покожице плодова доста варијабилна при истој зрелости, што у неким случајевима отежава њено коришћење за прецизно утврђивање оптималног рока бербе.
У засадима воћака, посебно код јабуке, на промену интензитета боје плода могу да утичу разни чиниоци као што су: подлога, експозиција стабла и плода, старост воћке, величина лисне површине, услови исхране, начин одржавања земљишта, примењени пестициди, употреба и деловање фитохормона и др.
Интензитет допунске покровне боје плода се такође може користити као показатељ степена зрелости плода. Тако на пример за сорту јабуке јонатан у Швајцарској су направљене таблице за промену допунске боје од мркоцрвене у интензивноцрвену нијансу, при којој би требало почети са бербом ове сорте.
Ипак, најобјективније одређивање обојености плода је могуће применом спектрофотометра и сличних уређаја. Незгодно је што су овакви апарати релативно скупи и ретко се користе у широј воћарској пракси.
Такође, у савременим машинама за класирање ( на пример јабуке и тропског воћа- лимуна, поморанЏе) постоје уграђени сензори који сортирају плодове на основу интензитета боје, односно степена зрелости плода.
Мр Бранко Танасковић
ПССС Чачак

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.448 sekundi