Pokazatelj zrelosti plodova voćaka kroz promenu boje pokožice

Više
25 sep 2019 15:02 #38725 od Tanasković Branko
Један од врло важних чинилаца за оптималан рок бербе воћака јесте одређивање правог момента за убирање рода, а промена боје покожице плодова је итекако значајан показатељ, јер су нијансе боје плодова у високој корелацији са зрелошћу истих.
Боја покожице зависи од присуства пигмента хлорофила, каротиноида, антоцијана и других. У незрелим плодовима, где је више кисела средина антоцијани су црвене боје, док у зрелим, који представљају алкалну средину антоцијани прелазе у плаву боју. Хлорофили се зрењем плода трансформишу у каротиноиде и каротене, те се основна боја покожице мења од зелене до разних нијанси жуте боје.
Промена боје покожице плода може да се прати визуелно ( на основу искуства и праксе на терену), али и уз помоћ таблице боја. Сама оцена на основу таблице боја ( које се праве за одређено подручје и одређену сорту) је вишеструко поузданија. Упоређивањем боја у овим таблицама и боја плодова у природи, одређује се време почетка бербе.
Међутим, требало би имати у виду да је боја покожице плодова доста варијабилна при истој зрелости, што у неким случајевима отежава њено коришћење за прецизно утврђивање оптималног рока бербе.
У засадима воћака, посебно код јабуке, на промену интензитета боје плода могу да утичу разни чиниоци као што су: подлога, експозиција стабла и плода, старост воћке, величина лисне површине, услови исхране, начин одржавања земљишта, примењени пестициди, употреба и деловање фитохормона и др.
Интензитет допунске покровне боје плода се такође може користити као показатељ степена зрелости плода. Тако на пример за сорту јабуке јонатан у Швајцарској су направљене таблице за промену допунске боје од мркоцрвене у интензивноцрвену нијансу, при којој би требало почети са бербом ове сорте.
Ипак, најобјективније одређивање обојености плода је могуће применом спектрофотометра и сличних уређаја. Незгодно је што су овакви апарати релативно скупи и ретко се користе у широј воћарској пракси.
Такође, у савременим машинама за класирање ( на пример јабуке и тропског воћа- лимуна, поморанЏе) постоје уграђени сензори који сортирају плодове на основу интензитета боје, односно степена зрелости плода.
Мр Бранко Танасковић
ПССС Чачак

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.313 sekundi
Powered by Kunena Forum