Registracija poljoprivrednog gazdinstva za seoski turizam

Više
23 avg 2019 07:14 #38357 od Stefanović Živko
Stefanović Živko je napravio novu temu: Registracija poljoprivrednog gazdinstva za seoski turizam
Registracija poljoprivrednog gazdinstva za seoski turizam
Kako vratiti život u napuštena srpska sela? Jedan od načina je seoski turizam. Seoski turizam obuhvata smeštaj i aktivnosti na selu u cilju promovisanja života na selu, lokalnih proizvođača i vrednosti. Razvojem seoskog turizma otvaraju se nova radna mesta, razvija poljoprivreda i zanatstvo, čuva prirodna sredina, tradicija i običaji, ali stvara se i mogućnost za poboljšanje infrastrukture.
Za seoski turizam mogu se registrovati fizičko lice i ugostitelj. Da bi se seosko stanovništvo bavilo seoskim turizmom mora ispoštovati procedure i standarde. Za registraciju objekta za seoski turizam potrebno je registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da objekti ispunjavaju propisane tehničke i sanitarno-higijenske uslove, i da se uradi kategorizacija objekta. Pre početka obavljanja delatnosti u ugostiteljskom objektu domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva fizičko lice pribavlja rešenje kojim se taj objekat kategoriše, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast ugostiteljstva.
Fizičko lice može da pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti smeštajnih kapaciteta do 30 individualnih ležajeva. Fizičko lice može da pruža ugostiteljske usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u objektu seoskog turističkog domaćinstva smeštajnih kapaciteta do 30 individualnih ležajeva, kao i usluge smeštaja na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje, do 20 kamp parcela.
Zahtev za kategorizaciju sa dokazom o vlasništvu, fotokopijom lične karte, dokazom o uplati administrativne takse, lekarskim uverenjima, izjavama o ispunjenosti standarda, minimalnih tehničkih i sanitarno-higijenskih uslova dostavlja se komisiji za kategorizaciju jedinice lokalne samouprave, koja donosi odluku o kategorizaciji objekta.
Razvoju seoskog turizma veliki doprinos daje država preko podsticaja i kreditne podrške za ulaganje u izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, kao i nabavku opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u autentičnim ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.
Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.inž.
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.365 sekundi