Бор у исхрани ратарских и крмних култура

Više
27 jun 2019 08:33 #37955 od Jerinić Svetlana
Jerinić Svetlana je napravio novu temu: Бор у исхрани ратарских и крмних култура
Бор припада групи неопходних микорелемената. Није конституциони елемент, не улази у састав једињења у биљкама. Међутим, он је веома значајан у исхрани биљака. Многа истраживања су показала да има велики утицај на активност ензима који регулишу веома значајне метаболичке процесе. Највећи значај бора у исхрани биљака огледа се у развоју репродуктивних органа и у процесу оплодње. Бор веома повољно делује на клијање полена, на раст и стабилност поленове цевчице
Бор делује на оплодњу и посредно и непосредно. Посредно дејство огледа се у његовом утицају на састав шећера и количину нектара, посебно код биљака код којих инсекти имају важну улогу у оплодњи. Непосредан утицај бора заснива се на његовом утицају на капацитет прашника за образовање полена, као и на виталност поленових зрна. Бор веом аповољно утиче на клијање полена, нарочито у току првог сата клијања.
Различите биљке имају имају различите потребе за бором.
Сунцокрет се убраја у биљне врсте које су веома осетљиве на недовољну обезбеђеност бором.
Луцерка се одликује великом потребом за бором. У случају недовољне обезбеђености земљишта бором препоручује се примена 0,8 до 3 кг бора по хектару. Приликом заснивања луцеришта бор је потребно унети заједно са предсетвеном припремом земљишта. При недостатку бора вршни листови код луцерке су хлоротични и добијају пурпурну боју. У таквим условима цветање и први откос касне.
Соја име повећане потребе за овим елементом. Утврђено је и да недовољна обезбеђеност бором код соје може да смањи фикасцију азота.
Стрна жита и кукуруз имају релативно малу потребу за бором и појава његовг недостатка се ређе уочава.
Примена борних ђубрива може се обавити уношењем у земљиште или фолијарно. При примени бора уношењем у земљиште потребно је водити рачуна о бројним чиницима, а то су обезбеђенст земљишта лакоприступачним бором, особинама земљишта, потребама биљака за бором, времену и начину његове примене.
Биљке које се одликују већим захтевом за бором (неке легуминозе) ђубре се са око 2 до 3 кг/ха бора, док је за житарице та количина 1 до 2 кг/ха.
Бор се у земљиште може унети растурањем по целој површини или у тракама. Због веома мале количине тешко се равномерно може унети у земљиште растурањем по целој површини, па је бољи начин уношења у траке.
За фолијарну примену користе се ђубрива која су у води добро растворљива. Бројним огледима утврђено је повољно дејство фолијарне примене бора код сунцокрета, који се сматра биљком индикатором за бор. Примена бора код соје стимулше раст корена, повећава гранање и цветање, задржавање цветова, повећава број махуна

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.316 sekundi