Fuzarioza klasa pšenice

Više
26 jun 2019 09:44 #37940 od Onć Jovanović Eleonora
Onć Jovanović Eleonora je napravio novu temu: Fuzarioza klasa pšenice
Fusarium graminearum je fitopatogena gljiva koja izaziva fuzariozu klasa i nanosi veliku štetu u kišnim godinama. Izvori infekcije su preostali ostaci useva na površini zemljišta i zaraženog semena. Infestacija klasova nastaje putem vetra i kapi kiše koje nose spore gljive na veće udaljenosti. Inicijalna infekcija se javlja bez specifičnih simptoma i prelazi na klas. Tokom cvetanja pri povoljnoj vlažnosti i temperaturama iznad 20 ° C dolazi do zaraze gljivom.
Cvetni polen, bogat hranljivim sastojcima, stimuliše klijanje gljivica. Prema podacima prognozno-izveštajne službe, u zavisnosti od regiona i sortimenta, procenat zaraženih klasova početkom juna je varirao između 38 i 64%. Visok intenzitet pojave bolesti je rezultat izuzetno povoljnih uslova (obilne i česte kiše u maju) za infekciju fuzarijumom u fazi cvjetanja pšenice. Ovakvi uslovi onemogućili su primenu zaštitnih mjera na velikom broju parcela.
Primena fungicida nije mogla da se uradi na vreme, i kao rezultat toga se registruje veoma jak intenzitet bolesti.
Pored oštećenja koje dovodi do smanjenja prinosa i kvaliteta semena, poseban značaj ovog patogena ogleda se u njegovoj sposobnosti da sintetiše mikotoksine, veoma štetne za zdravlje ljudi i životinja, na obolelim zrnima.
Agrotehničke preventivne mere SUZBIJANJA Fusarium spp. su:
• Zaoravanje žetvenih ostataka prilikom osnovne obrade zemljišta.
• Što duži i raznovrsnijji plodored (ubacivanje i drugih kultura osim kukuruza i pšenice koji su najčešći domaćini fuzarijuma)
•Setva zdravog i pravilno zaštićenog semena.
• Skraćivanje vremena vegetacije izborom sorti.
• Pravovremena berba.
Mere hemijske kontrole su:
• Primena tretmana fungicida tokom cvetanja žitarica, posebno u slučaju klimatskih faktora koji pogoduju zarazi Fusarium spp.

mr Eleonora Onć Jovanović, PSSS Padinska Skela
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.200 sekundi