Malinina muva galica

Više
24 jun 2019 06:27 #37841 od Ćalić Radmila
Ćalić Radmila je napravio novu temu: Malinina muva galica
Malinina muva galica
Na pojedinim izdancima maline nalaze se karakteristična zadebljanja, kvržice, gale i guke različitog oblika i veličine nastale štetnim dejstvom izlučevina malinine muve galice (Lasioptera rubi). U tim zadebljanjima prezimljava odrasla larva, prekidaju se sprovodni sudovi, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako se lome.
Ženka polaže jaja u cvetne pupoljke maline u vreme odvajanja kruničnih listića. Ispiljene larve se ubušuju u izdanak, gde se obrazuje gala koja se pogrešno može identifikovati kao oštećenje nastalo usled mraza.Štete koje pričinjavaju larve malinine mušice ispoljavaju se u vidu dugih ljubičastih pega, a zatim i u vidu sušenja tkiva na tim mestima. Pored toga, oštećena mesta su pogodna za razvoj gljivičnih bolesti, pogotovo didimele. Godišnje ima samo jednu generaciju. Odrasli insekti se javljaju od maja do avgusta. Ženke insekta buše izdanke maline i u njima prave zadebljanja (kvržice, guke, gale), usled čega se izdanci slabije razvijaju, a često se i lome na zadebljalom delu.
Mere borbe, Pratiti zdravstveno stanje malinjaka i izvrštii uklanjanje oštećenih izdanaka sa zadebljanjima. Suzbijanje ove štetočine je otežano jer se hemijske mere ne mogu obaviti obzirom da su odrasli insekti aktivni u periodu cvetanja i berbe maline. Praktično, jedina prava mera jeste uklanjanje obolelih izdanaka i njihovo spaljivanje pre eklozije imaga.
U berbi se ne preporučuje tretiranje insekticidima. Zasadi kod kojih je tokom ranijih vegetacija bila zastupljena muva galica mogu se tretirati neposredno pre cvetanja, insekticid se nanosi pri dnu izdanka, da bi se suzbili odrasli insekti po pojavljivanju u proleće.
Savetodavac za zaštitu bilja, Radmila Ćalić dipl. inž.
PSSS “Poljosavet” Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.637 sekundi