OSNOVNA NAČELA GLOBALGAP STANDARDA

Više
03 maj 2019 11:52 #37227 od Ćirić Milena
Ćirić Milena je napravio novu temu: OSNOVNA NAČELA GLOBALGAP STANDARDA
GLOBAL GAP pruža informaciju potrošaču na koji način je proizveden određeni poljoprivredni proizvod.
To je skup normativa za međunarodni sertifikat. Normative su izradili i razvijali predstavnici svih članova prehrambenog lanca u celom svetu. Počelo je na inicijativu trgovaca 1997. godine sa ciljem usklađivanja procedura i standarda unutar svih članova prehrambenog lanca. Tehnički Odbor za standarde, koji se sastoji od proizvođača i trgovaca odgovoran je za razvoj i poboljšanje GlobalGAP-a
GLOBALGAP je prisutan u 80 zemalja sveta. Preko 100.000 proizvođača u Evropskoj Uniji je sertifikovalo svoje proizvode, kako bi ih mogli plasirati preko velikih trgovinskih lanaca. Neki trgovinski lanci u potpunosti uslovljavaju kupovinu posedovanjem ovog sertifikata i za očekivati je da će GLOBALGAP standard u perspektivi biti potpuno obavezujući. Ovaj standard omogućava da se proizvođači, nezavisno od veličine i oblika organizovanosti (individualni/udruženja) pojave na tržištu u bilo kojem delu sveta, ukoliko poseduju GLOBALGAP sertifikat.
Ciljevi
Svrha ovog standarda je da osigura maloprodajnoj mreži i krajnjim potrošačima visok nivo pouzdanosti da su sprovedene sve mere i kontrole, te da je proizvod siguran za zdravlje potrošača.
GlobalGAP obuhvata sistem sertifikacije :
• Svežeg voća i povrća
• Gajenja stoke i ribe
• Cveća i ukrasnog bilja
• Začinskog bilja
• Integralne poljoprivredne proizvodnje
Principi
• Ograničena i kontrolisana upotreba svih vrsta agrohemikalija,
• Higijensko postupanje prilikom proizvodnje i manipulacije poljoprivrednih proizvoda,
• Obezbeđenje uputstava i zapisivanje svih aktivnosti uz obezbeđenje sledljivosti,
• Jedinstvena pravila koja omogućavaju nepristrasnu verifikaciju (potvrda da je sve rađeno kako treba),
• Međusobna komunikacija i razmena mišljenja između proizvođača, trgovaca i korisnika proizvoda,
• Briga za zaštitu čovekove okoline i održivi razvoj,
• Odgovorno postupanje prema zaposlenima na gazdinstvu.


Dokumenti, standardi i procedure
GlobalGAP normativi se sastoje od:
• Protokola (Izrada referentnih standarda)
Ovaj dokument dolazi zajedno sa:
• Opštim propisima (proces sertifikacije i zahtevi auditora)
• Kontrolnom listom (Check lista)
• Kontrolnim tačkama i pridržavanjem kriterija (Kriterijumi i objašnjenje kriterijuma)
I sve je deo ugovora između GlobalGAP-a, Sertifikacijskog tela, proizvođača i udruženja proizvođača .





Delovi protokola
• Vođenje evidencije
• Sorte i vrste podloga
• Karakteristike terena
• Zemljište i supstrat
• Upotreba đubriva
• Navodnjavanje
• Zaštita bilja
• Žetva
• Period posle žetve
• Otpad, zagađenje životne sredine, recikliranje i ponovno korišćenje
• Dobrobit (korist) i zdravstvena sigurnost
• Ekološki problemi
• Obrazac za žalbu
Korist za potrošače
• Manji rizik za zdravlje kupaca
• Kompletnije i bolje informacije o poreklu proizvoda: sledljivost
• Veće poverenje u proces proizvodnje hrane
• Veće zadovoljstvo hranom u pogledu kvaliteta, raznovrsnosti i sigurnosti
Korist za proizvođače
• Bolji i lakši pristup tržištu
• Usklađenost sa trgovcima/trgovinom
• Veće mogućnosti za konkurentnost
• Mogućnost povećanja kvaliteta i kvantiteta
• Mogućnost dugoročnog smanjenja troškova proizvodnje
Korist za poljoprivredu
• Prevencija i smanjenje rizika za zdravlje potrošača, sigurnost i zaštitu životne sredine
• Smanjenje rizika za zdravlje proizvođača/uzgajivača
• Vraćanje profesionalnog imidža poljoprivrede i sticanje poverenja potrošača
• Usklađivanje sa EU legislativom
• Mogućnost usklađivanja postojećih protokola
Korist za zaštitu životne sredine
• Podizanje nivoa svesti, važnosti i poštovanja prema flori i fauni, te očuvanje životne sredine
• Smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu
• Uvođenje i razvijanje plana zaštite životne sredine[/b]

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.407 sekundi