Gar luka (Urocystis cepulae)

Više
02 apr 2019 10:17 #36989 od Panajotović Zoran
Panajotović Zoran je napravio novu temu: Gar luka (Urocystis cepulae)
Gar luka je bolest koja može da izazove velike štete u proizvodnji crnog luka. Biljke mladog crnog luka koje su zaražene uginu, a glavice nemaju nikakvu tržišnu vrednost. Pored crnog luka ova gljivica parazitira i praziluk, a beli luk je otporniji.
Simptomi bolesti se javljaju i na lukovici i na listu. Kad mladi crni luk dostigne visinu od 7-10 cm, obolele biljčice se spiralno uvijaju. Na lišću se pojavljuju uzdužne crne linije duž kojih tkivo puca. Zaraženo lišće se deformiše (uvija i smežurava), nekrotira i na kraju biljka uginjava. Na prizemnom delu stabla kao i podzemnom delu javljaju se sitna ispupčenja crne boje koja su ispunjena sporama gljive. U slučaju da biljka preživi na njoj se formira sitna glavica.
U slučaju zaraze crnog luka, mere zaštite se ogledaju u dugogodišnjem plodoredu od najmanje 10-15 godina, jer se gljiva održava u zemljištu 10-15 godina. Pregled biljaka dve nedelje nakon nicanja, jer do infekcije i dolazi u fazi klijanja i nicanja, odnosno formiranja prvog pravog lista. Takve biljčice koje su zaražene treba ukloniti da ne bi došlo do daljeg širenja zaraze ovim patogenom. Za dezinfekciju semena se mogu koristiti fungicidi na bazi tirama, ili mankozeba koji se unosi u redove prilikom setve.
Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštita bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.311 sekundi