Sigurnost tova u stočarskoj proizvodnji sa osvrtom na duži vremenski period

Više
26 mar 2019 11:52 #36839 od Popović Dobrivoje
Popović Dobrivoje je napravio novu temu: Sigurnost tova u stočarskoj proizvodnji sa osvrtom na duži vremenski period
Poznato je da su nivo razvoja ili stepeni razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje regija ili država u datom periodu, parametri stočarske proizvodnje. Jedan od značajnih vidova stočarstva je tov stoke, a kada posmatramo naše područje ili centralnu Srbiju, kada se govori o tovu u stočarstvu, to su tov junadi i tov svinja. Jedan ili drugi tov, ili oba ,zastupljena su približno prema količini proizvodnje mesa zavisno od regije, proizvodnji stočne hrane, uslova navika i iskustva.
Tehnološki pristup tovu kao i kvalitet proizvodnje mesa na našem području imaju decenijsku pa i vekovnu tradiciju. Plasman navedene proizvodnje beležimo duži niz godina i na istok i na zapad, posebno u drugoj polovini 20. og veka.
U cilju više interesnih momenata 60.-tih pa sve do 2000. -te god. jedan vid sigurnosti ove proizvodnje bio je način finansiranja proizvodnih tovnih kapaciteta i same tekuće proizvodnje koji je trajao decenijama a to je:
- Putem programa finansiranja proizvodnih ciklusa sa svim troškovima, pokrivanjem iz kratkoročne ili dugoročne proizvodnje, a za svaki ciklus dohodak je bio obezvređen finansijskom garancijom definisano unapred po kilogramu prirasta kao i sigurnim tj. obezbeđenim plasmanom.
Bez obzira na društvene odlike i sistem jedne države , aksioma u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji su garantovani bar neki od načina proizvodnje i plasmana a samim tim i dohotka.
Primarna poljoprivredna proizvodnja nije ni danas i u najrazvijenijim agrarnim zemljama prepuštena tržištu i stihiji bilo koje vrste.

Dipl.ing Dobrivoje Popović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.487 sekundi