Lisna rđa pšenice (Puccinia recondita)

Više
21 mar 2019 09:15 #36751 od Kostić Vladimir
Lisna rđa se javlja svuda gde se gaji pšenica. Smatra se najznačajnijom bolešću pšenice, naročito u područijima gde ona kasnije dozreva.
Kao što samo ime bolesti govori,ova rđa se uglavnom javlja na listu. U njegovoj osnovi se pojavljuju crvrnkastomrki uredosorusi. Oni su razbacani po listu sa obe njegove strane. Jako obolelo lišće postaje hlorotično i prevremeno izumire, a u osetljivih sorti može doći do potpune defolijacije.
U južnim krajevima lisna rđa obično prezimi u obliku uredospora i micelije. U proleće spore se raznose vetrom u severne areale, i u povoljnim uslovima obave infekciju.
Pri kraju vegetacije formraju se teleutosorusi sa teleutosporama, koje služe za održavanje parazita u toku zime.
Osnovni način suzbijanja lisne rđe je stvaranje i gajenje otpornih sorti. Balansirana ishrana pšenice je povoljna agotehnička mera kojom se smanjuje štetnost ove bolesti.
Protektivni fungicidi (ditiokarbamati) nedovoljno su efikasni u zaštiti biljaka u slučaju jake pojave bolesti. Sistemični fungicidi oksikarboksin je umereno efikasan. Fungicidi visoke efikasnosti (propikonazol, difenkonazol, triadimenol, triadimefon, fenpropimorf).

Vladimir Kostić, dipl. inž. zaštite bilja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.327 sekundi
Powered by Kunena Forum