Uvenuće koštičavog voća -Zaštita bilja,Tanja Mihajlović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521364
    Mihajlović Tanja
    Učesnik

      Posle cvetanja i listanja na pojedinim delovima krune ,pojedinačnim granama ili cele voćke,lišće odjednom počinje da vene. Voćke izgledaju kao da pate od nedostatka vode.Uvelo lišće se ubrzo suši i opada.Na granama i deblu u nekim slučajevima nastaju rak rane,gde je tkivo ulegnuto i mekane koegzistencije,smeđe boje i sa prisustvom smolastih izlučevina.Nekrotične promene obično zahvataju prstenasto grane ili stablo što onemogućava transport hranljivih materija i vode.Koren voćaka u većini slučajeva ostaje vitalan i iz njega izbijaju novi lastari.
      Uvenuće koštičavog voća je kompleksne prirode .Patogeni koji u određenim uslovima mogu da izazovu prevremeno uvenuće su: Pseudomonas syringae, Cylospora spp.,Verticillium dahliae i dr.
      Smatra se da je za infekciju neophodna predispozicija biljaka,zatim slabljenje biljaka pod uticajem abiotičkih faktora-štetnom dejstvu mrazeva pridaje se poseban značaj.Povećanje temperature
      krajem zime i početkom proleća do 22 ° tokom nekoliko dana i pojava mrazeva do -6 ° ili niže ,dovodi do znatnih oštećenja na osetljivim vrstama voćaka.Stepen oštećenja znatno se povećava kod voćaka koje su tokom jeseni orezane.Ovo zavisi i od drugih faktora :podloga,snabdevenost zemljišta azotom i drugim hranljivim materijama,pH vrednosti zemljišta i drugih agrotehničkih uslova gajenja voćaka.
      Simptomi bolesti koji se kod različitih vrsta koštičavog voća ispoljavaju ,dosta su slični,zato se uzroci prevremenog uvenuća , moraju utvrđivati za svaku vrstu voća posebno.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.