Pegavost lista višnje i trešnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #521042
    Vasiljević Svetlana
    Učesnik

      Ovo je veoma opasna bolest koja može dovesti do prevremenog opadanja lišća tokom leta. Prevremeno opadanje lišća može dovesti do ponovnog cvetanja u tekućoj sezoni.
      Prouzrokovač bolesti je gljiva Blumeriella jaapii koja najčešće napda list, redje peteljku lista ili ploda, kao i sam plod. Tokom juna se na licu lišća javljaju crveno-ljubičaste pege, dok se na naličju lista na mestu pege razvija svetla grupa letnjih konidija. Pege se javljaju prvo po obodu lista, a kasnije se šire prema sredini. Na listu na kojem se pojavi veći broj pega on dobija crvenkastožutu boju i otpadne.
      Gljiva prezimljava u opalom lišću i na granama. Veoma je bitan jesenji tretman za suzbijanje bolesti i koriste se fungicidi na bazi bakra. Primarne infekcije ostvaruje kada su povoljni uslovi tokom aprila i maja.
      Mere suzbijanja su: sadnja otpornih sorti, uništavanje zaraženog opalog lišća i hemijske mere zaštite. Za hemijsko suzbijanje prouzrokovača pegavosti lista višnje i trešnje registrovani su fungicidi na bazi: mankozeba i dodina.

      Svetlana Vasiljević, dipl. inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.