Leskina lisna vaš – Myzocallis coryli-PSSS Šabac Slobodan Gošić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #520966
    Gošić Slobodan
    Učesnik

      Лескина лисна ваш је чест штетни организам у регионима где се узгаја леска. Она сиса биљне сокове из младог лишчћа које губи тургор, добија просушен изглед, пожути, увије се на самим ободима и на крају отпадне. Када су присутне у великом броју смањују виталност биљке као и величину плода док се често дешава и изостанак развоја семена, те љуска лешника остаје празна. Такође лескина лисна ваш излучује велику количину шећерне супстанце, медне росе која представља добар супстрат за развој гљивица чађавица крајем лета и почетком јесени. Ваши презимљавају у форми јаја положена у јесен, на гранама обично близу пупољака. Из јаја се пиле лрве које се у почетку хране соком пупољака. У фази листања, ваши се задржавају и хране на на личју листа. Када су у рано пролеће још увек присутне ниске температуре младим јединкама је потребно 2 до 3 недеље да се развију у крилате одрасле јединке (крај априла и почетак маја). Највећу бројност ваши достижу у јуну и почетком јула. Ове одрасле јединке стварају следеће генерације, размножавају се бесполно и великом брзином. Током лета ваши се хране на наличји листа као и плодом у зрењу. Током летњих месеци размножавају се бесполно формирајући 6 до 8 генерација. У јесен се производи генерација способна за полно размножавање и полагање презимљујућих јаја. Минимална температура за развој је 3,2⁰Ц. На високим температурама (јул-август) бројност популације опада. У засадима леске примена инсектицида је најчешћа мера заштите од ваши. Добра пракса узорковања и праћења бројности и развоја популације лисних ваши током свих пролећних и летњих месеци осигурава квалитетнију и правовремену заштиту засада као и смањење примене хемијских средстава. Такође, неопходно је обављати уништавање корова у засадима и око њих, јер се ваши често на коровима одржвају и размножавају.
      Третирање засада треба обавити при формирању првих колонија и одсуству природних непријатеља. У засадима леске, природни непријатељи овог штетног инсекта су присутни у великој бројности и често га могу ефикасно контролисати без третмана инсектицидима. Инсектициди против лисних ваши који су дозвољени у за употребу на лески у Србији су на бази минералног уља, делтаметрина и ацетамиприда.
      Сва упуства и инструкције које се налазе на хемијским препаратима треба детаљно прочитати и поштовати како би се третирања извела правлно и постигла максимална ефикасност.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.