Promene na voću nakon branja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #520068
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      Промене на воћу након брања
      Свеже воће и поврће због свог хемијског састава врло је подложно различитим променама. Након бербе у плодовима се настављају процеси као што су дисање, транспирација, промена састојака, промене којима су изазивачи микроорганизми, пре свега плесни и бактерије. Све наведене промене зависе од више фактора, пре свега од температуре, релативне влажности, састава атмосфере у којој се чувају плодови, етилена, светлости и др. Брзина кварења зрелог воћа и поврћа, у основи је пропорционална брзини дисања. Воће и поврће се у односу на брзине дисања при 5 C дели у неколико група:
      врло мала ( мање од 5 мг CО2/кг/х ); сушено воће поврће
      мала ( 5-10 мг CО2/кг/х ); јабуке, цитруси, грожђе, киви, лук, кромпир и сл.
      умерена ( 10-20 мг CО2/кг/х ); банана, шаргарепа, вишња, краставац, крушке
      висока ( 20-40 мг CО2/кг/х ); авокадо, купине И др.
      врло висока ( 40-60 мг CО2/кг/х ); артичока, броколи, млади лук,
      екстремно висока ( више од 60 мг CО2/кг/х ); печурке, спанаћ, кукуруз шећерац.
      Након бербе долази до значајних промена хемијског састава воћа и поврћа које могу бити пожељне и непожељне. Промене угљених хидрата везане су пре свега за разградњу скроба у шећер (позитивне код воћа и непожељне код кромпира), конверзију шећера у скроб (непожељне код грашка и кукуруза шећерца, позитивне код кромпира), и разградњу скроба и шећера до угљен- диоксида и воде. Осим тога, долази до промене пигмената услед чега се мења боја, а мењају се и други састојци што доводи до промене нутритивне вредности производа, али долази и до развоја ароматичних материја.
      Транспирација представља велики проблем при чувању воћа и поврћа како због директних промена (губитак масе), тако и због промене изгледа, текстуре и нутритивних својстава.
      Један од најчешћих и најочитијих показатеља кварења свежег воћа и поврћа су промене проузроковане активношћу микроорганизама, пре свега бактерија и плесни. У сврху спречавања кварења свежег воћа и поврћа проузрокованог микроорганизмима користе се различити конзерванси. Међутим, потрошачи све више траже производе који су конзервисани физичким методама, па зато хлађење и различити облици побољшања ове методе налазе све значајнију примену у чувању свежег воћа и поврћа.
      Феномени респирације су уз транспирацију и зрење есенцијални код управљања процесима чувања воћа и поврћа у свежем стању. Наиме, током респирације губи се прехрамбена вредност производа, редукује се квалитет ароме, чиме се губи свежина.

      Жаклина Младеновић, дипл.инж

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.