AGROBACTERIUM TUMEFACIENS – prouzrokovač raka korena voća i vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519732
    Rilak Slađana
    Učesnik

      Agrobacterium tumefaciens je polifagni patogen i napada veliki broj zeljastih i drvenastih biljaka (jabuku, krušku, dunju, koštičave vrste voćaka, vinovu lozu, malinu, jagodu, grašak, paradajz, hrizanteme…).
      Simptomi bakterioznog raka, javljaju se na korenu i korenovom vratu u vidu tumorastih izraslina (guka). Veličina guka zavisi od biljke domaćina i mesta formiranja pa tako na korenovim žilama tumori su u početku veličine graška dok se kasnije povećavaju. Na korenovom vratu mogu biti i veličine čovečije pesnice.Tkivo tumora je u početnim fazama mekano i glatke površine dok kasnije postaje naborano, grubo i odrvenjeno. Prilikom dodira se lako lomi i otpada.
      Pojava tumora nastaje zbog nenormalne deobe ćelija usled dejstva biljnih hormona koji se povećavaju a posledica su uzajamnog dejstva patogena i biljke domaćina. Ove izrasline onemogućavaju usvajanje hranljivih materija i vode korenom pa su biljke slabijeg porasta. To je razlog što je štetnost ovog patogena veća kod voćnih sadnica nego kod starijih voćaka. Bakteriozni rak korena dovodi do smanjenja prinosa, smanjenog kvaliteta plodova i na kraju do potpunog sušenje biljaka.
      Ovaj parazit u biljku prodire kroz povrede i rane koje nastaju pod dejstvom insekata, grada ili rezidbom. U zemljištu zadržava vitalnost od 3-4 godine pa se može se preneti na druge parcele mehanizacijom na kojoj se zadržavaju ostaci zemlje.
      Osnovna mera borbe je proizvodnja zdravog sadnog materijala na parcelama na kojima su prethodno gajene kulture imune na ovu bolest (kukuruz,pšenica, ovas…). Tokom kalemljenja obavezna je dezinfekcija alata i ruku. Za podizanje zasada koristiti zdrav sadni materijal.
      Ukoliko se bolest pojavi u rastilu ili zasadu, obolele biljke povaditi i spaliti, a na istom mestu ne saditi nove biljke iste vrste.

      Slađana Rilak dipl.inž.zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.