Zaštita voća od napada glodara i divljači

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519664
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      Oštećenja koja prave glodari i divljač u zasadima mogu biti značajna, naročito kod mladih zasada. Kod starijih zasada oštećenja kore su u manjoj u prizemnom delu stabla, dok u mladim zasadima oštećenja mogu biti daleko veća, a neretko su oštećenja tolika da je opstanak zasada ugrožen.
      Od glodara najveća oštećenja prave poljski miševi i zečevi. Miševi prezimljavaju u gomilama suve trave ili malča ako se koristio u zasadu, ili pak u gomilama od zgorelog stajnjaka koji dugo vremena sedi na njivi. Preporuka da je da se gomile sa travom rasture a stajnjak ubrzo posle zgorevanja razbaca i unese u zemljište.
      Žečevi su skoro svake zime prisutni u voćnjacima. Mogu da nanesu velika oštećenja pregrizanjem kore a neretko usled nedostatka hrane tokom zime i celih sadnica. Najviše su uzgroženi zasadi koji su podignuti u blizini šuma. Najefikasnija i najbolja, ali ujedno i najskuplja mera zaštita vočanjaka od zečeva i srna je podizanje ograde oko zasada. Ograda se podiže od pocinkovane ili plastificirane pletene žice u visini od 2 metara i to najčešće na drvenim stubovima od bagrema. Preporuka je da se u donjem delu zice u provuče jaka žica najčešće debljine 3-3,2mm kako bi se prečilo provlačenje zečeva. Ako se koristi nešto niža ograda od žice, preporuka je u gornjem delu postaviti jedan red bodljikave žice kako bi se sprečilo preskakanje srna.
      Kao najčešće primenjena mera koristi se postavljanje mrežica oko stabla. Postoje bela i plava. Bela je nešto čvršća i skuplja dok je plava nešto mekša. Ove mrežice se ne moraju vezivati jer se one prilikom razvijanja vraćaju u svoju formu.
      Takođe nešto jeftinija varijanta i ne mnogo lošija je postavljanje plave mrežice za fasadu. Ova mreža se kupije na metar i dovoljo je seći parčiće širine od 30-40cm koji se vezuju oko stabla. Mana ove mrežice je ta što je nešto slabija, sa većim otvorima, i ta što se mrežica mora vezivati ili kanapom ili se mora heftati heftalicom, što je sporiji proces koji iziskuje vreme. Takodje ova mrezica predstavlja problem pri krečenju stabala jer se teško skida i naknadno mora opet da se vezuje.
      U zasadima se jako dobro pokazao metod premazivanja sadnica smesom ribljeg brašna i pokvarene svinjske masti.
      U ranijim godinama u zasadima su se vezivale trake od VHS kaseta koje su po vetrovitom vremenu plašile diljač treperenjem i ispuštanjem čudnih zvukova.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.