Poleganje rasad izazvano patogenom Pythium debaryanum-Zaštita bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519336
    Maksimović Slavica
    Učesnik

      Vrste iz roda Pythium su gljive sa nižom građom, prilagođene za život u vodi, a među njima ima i onih koje su paraziti Pythium debaryanum i Pythium ultimum, koje su najštetnije na gajenim povrtarskim biljkama. Među sobom se razlikuju po izgledu anteridija.
      Prema ovom patogenu (Pythium debaryanum), osetljiv je veliki broj povrtarskih biljaka koje se proizvode iz rasada, ali i one koje se gaje setvom semena na stalno mesto. Osetljive su mlade biljke dok su u fazi klijanja i nicanja. Posle nicanja one postaju otporne prema parazitu. Štete su veće ako su spoljni činioci, loš kvalitet semena, produženo vreme od setve do nicanja biljaka. Zbog toga je Pythium debaryanum česta pojava u uslovima kada posle setve nastupe niske temperature i seme nema dovoljno energije klijanj ( posejano je duboko u zbijeno i vlažno zemljište, supstrat ).
      Kod nas je poznato da je ovaj patogen prouzrokovač bolesti poleganja rasada, ali i drugi patogeni mogu prouzrokovati iste simptome kao i Ralstonia solani., Phytophthora capsici , Phytophthora parasitica.
      Simptomi prisustva parazita u rasadu su „padanje“ tek izniklih biljaka, i to je simptom koji ukazuje na prisustvo P. debaryanum.
      Simptomi :
      -polegle biljke i vodenasta nekroza na hipokotilu u nivou zemljišta, koja se brzo širi na celu biljku te se stvara splet micelije koji su vidljivi i oni zahvataju i povšinski deo zemljišnog supstrata, a to je sve dokaz da je u pitanju P. debaryanum.
      Gljiva prezimljava u zemljištu u stadijumu oospore, organa za konzervaciju parazita. U proleće one klijaju dajući zoospore. Klijanje se obavlja češće i brže na niskim nego na visokim tempetatutama. Zoospore kada dospeju na biljno tkivo imobilišu se i proklijaju u začetak hife koja prodire u tkivo biljke domaćina. Ovaj patogen raste brzo, i prorastanjem kroz zemljište gljiva se širi na susedne zdrave biljke. Posle nekog vremena ona počinje da formira vegetativne organe –konidije, pomoću kojih se parazit dalje širi. Na kraju gljiva se pripremi za prezimljavanje obrazovanjem oospora -organa za konzervaciju. Ovim je ciklus zaokružen.
      Suzbijanje:
      -Dezinfekcija semena zaprašivanjem ili tretiranjem fungicidima –mera koja pruža dovoljnu zaštitu biljkama u osetljivoj fazi porasta i razvića.
      Mere dezinfekcije leja, takođe mogu da zaštite rasad od štetnih patogena. Dezinfekcija vodenom parom ili fumigantima kao i tretiranje kontaktnim fungicidima su efikasne mere protiv P.debaryanum

      Savetodavac za zaštitu bilja u PSSS Šabac
      Slavaica Maksimović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.