Jabukin smotavac Cydia pomonella

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519063
    Stanković Violeta
    Učesnik
      Јабукин смотавац (Cydia pomonella) карактеристике и начин сузбијања
      Јабукин смотавац представља економски најзначајнију штеточину јабуке. Распрострањена је готово у свим воћњацима у нашој земљи. Уколико се не спроводе адекватне мере сузбијања ове штеточине, штете могу износити и 100%. Посебно је важно сузбијање прве генерације ове штеточине.
      Јабукин смотавац је најозбиљнија штеточина у засадима јабуке која директно напада плод. Такви црвљиви плодови опадају, имају малу тржишну вредност и могу се користити само за прераду.
      У биолошком циклусу јабукиног смотавца разликујемо две генерације али последњих година је било и пуне три. У првој генерацији, лептири полажу јаја на листиће и плодове. У другој, на плодове и то најчешће на оне плодове који се додирују. Из јаја се пиле ларве које се убушују у плодове и тако их оштећују.
      Ефикасно сузбијање јабукиног смотавца у највећој мери зависи од успеха у сузбијању прве генерације. У засадима, наизменична примена инсектицида различитог механизма деловања, има кључну улогу у спречавању црвљивости плодова.
      Стратегија за сузбијање јабукиног смотавца се заснива на праћењу нивоа штеточина у воћњаку. Праћење лета и фазе развоја помоћу феромонских клопки и методом ефективне суме температура.
      Последњих година се често дешава да максималне температуре током пролећа достижу и до 30 ºC. Тада је развој јабукиног смотавца много бржи, а задовољавајућа ефикасност инсектицида је краћа због брже разградње. При вишим температурама треба скраћивати размаке између третирања. Проређивање плодова, без обзира да ли се ради хемијски или ручно, утиче на повећање ефикасности инсектицида, јер се постиже боља покровност плодова.
      У првом третману, пре полагања јаја на плод или лист јабуке, а најкасније пре почетка убушивања гусенице у плодове, одличне резултате даје комбинација препарата из групе јувенилних хормона, који делују овицидно, у комбинацији са инсектицидима из групе органофосфата, који имају вишеструки ефекат. Прво да сузбије прве ларвене стадијуме већ испиљених гусеница од евентуално раније положених јаја и друго да смањи популацију лептира због развученог лета.
      Виолета Станковић, Мастер инж. заштите биља
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.