Pirevina (Agropirum repens)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518857
    Varjačić Goran
    Učesnik

      Пиревина спада у нај штетније корове ,а раширена је по читавом свету . Чешће се појављује на лакшим неутралним до благо алкалним земљиштима, али није ретка ни на тешким глинушама .Закоровљује све површине , нарочито вишегодишње засаде (воћњаци, виногради ), а због свог огромног биолошког потенцијала наноси велике штете пољопривреди.
      Пиревина је вишегодишњи коров који се размножава ризомима и семеном. Ризоми у облику столона су спратовно распоређени у земљи до 20 цм дубине,а а размак између чланака износи 6-8цм. Има веома изражену моћ продирања кроз земљиште.Стабљика је усправна иможе да нарасте20-150цм.Листови су равни с лица храпави ,на врху шиљати. Боја листова зависи од станишта: на влажнијим је светлије, а на сувљим тамније зелена.Клас је састављен и садржи 7-36класића ,док му дужина варира 7-23цм.Постоји више варијетета,а укрштања су могућа са другим агропирум врстама..Почиње да расте релативно рано и при нижим температурама ,а цвета од маја до септембра.
      Механичко сузбијање не доноси добре резултате, јер се рото-фрезирањем ризоми уситњавају, а коров се тако размножава, па је сигуран начин субијања примена хербицида.

      Горан Варјачић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.