ZAŠTITA OD GRADA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518828
    Ivana Obradović
    Učesnik

      Град може нанети велике штете засадима шљива. Може имати катастрофалне последице ако је крупан, јаког интезитета и дугог трајања, праћен олујним ветром. Осетљивост воћака на град зависи од њихове старости, фенолошке фазе и општег стања стабла пре појаве града. Највеће штете настају на садницама и млађим стаблима. Саднице оштећене градом не смеју се стављати у промет.
      Оштећења од града могу бити директна и индиректна. Директна оштећења настају услед механичких повреда листова, гранчица и плодова. Оштећења лисне масе смањују фотосинтетску површину воћака, а оштећења цветова и плодова утичу на смањење приноса и квалитета плодова. Индиректне штете од града се манифестују тиме што су оштећене воћке подложније нападу проузроковача болести и штеточина. Диференцирање цветних пупољака је слабије, што утиче на смањење приноса у наредној години. Поред тога, оштећена и изнурена стабла су осетљивија на ниске температуре, па често у току зиме долази до њиховог оштећења од мраза.
      Засаде шљиве оштећене градом треба брижљиво неговати. Поломљене младаре, гранчице и гране треба одстранити (орезати). Одмах после појаве града треба обавити заштитно прскање неким фунгицидом ради спречавања продора патогена. Ако је град пао до јуна корисно је обавити и прихрањивање азотним ђубривом. У случају суше веома је корисно обавити и наводњавање оштећених стабала.
      Најбоља заштита од града је постављање противградних заштитних мрежа. Оне представљају скупу, али исплативу инвестицију. Просечна цена противградне мреже је 12 000 до 15.000 евра за 1 ha. Током јесени заштитна мрежа се скупља у ролне на крајеве конструкције, заштити и поново шири у пролеће наредне године.

      Покривање засада противградним мрежама доводи до извесног засењивања воћака.То може бити корисно у циљу заштите од прејаке инсолације која може проузроковати појаву ожеготина на плодовима. Испод мреже долази и до благог ублажавања температурних екстрема. За време летњих врућина температура испод мреже је за 2 -3 °C niža. Када су спољне температуре екстремно ниске , температура испод мреже је за 2 -3 ° C виша. То може делимично ублажити штете од позних пролећних мразева под условом да се мреже монтирају пре цветања шљиве.
      У циљу смањења економске штете од града може се обавити осигурање засада код неке осигуравајуће куће. Осигурање се посебно препоручује за савремене засаде са већом густином садње, као и у подручјима где је учесталост појаве града већа. Осигурава се процењени род.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.