Ovde možete BESPLATNO dobiti savete, preporuke i stručne publikacije Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije. Svi komentari i postovi koji krše pravila ponašanja biće izbrisani!
ОБАВЕШТЕЊЕ
Utorak 18 Novembar 2014 - 13:51:13
У организацији Института за примену науке у пољопривреди, а под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Mинистарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава и Европске уније, на Златибору, 17. новембра 2014. године отворен је Шести семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије и Прва регионална конференција саветодаваца југоисточне Европе.

Тродневни скуп саветодаваца организује се како би се саветодавци упознали са изазовима који чекају Србију на путу ка ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, као и циљу континуираног усавршавања и иновирања знања из најважнијих области пољопривредне производње. Ове године, посебан акценат дат је размени мишљења и искустава, као и повезивању саветодаваца у региону, а све у циљу развоја саветодавства и пружању ефикасније помоћи пољопривредним произвођачима.

У складу са циљевима скупа, уочи Семинара и Конференције одржан је и радни састанак коме су присуствовали министар пољопривреде Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, директор Института за примену науке у пољопривреди др Снежана Јанковић са својим сарадницима, као и представници Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства и Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву и земаља-партнера из региона југоисточне Европе.

Семинар и Конференцију отворила је др Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Присутнима су се обратили и господин Данило Голубовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава, Мајкл Кирби. У оквиру уводног дела, присутнима су поздравили и господин Том Кели, представник Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства, господин Михаел Киглер, представник Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву и господин Милан Хусњак, представник Саветодавне службе Хрватске.


Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 


Учесници Семинара и Конференције су представници: Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава, Универзитета у Кентакију, Европске уније, Амбасаде Краљевине Холандије, Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства и Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву, представници 10 земаља-партнера из региона југоисточне Европе, Сталне радне групе за регионални рурални развој југоисточне Европе, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, као и професори факултета, водећи стручњаци из научних института, гости из земље и иностранства и представници медија.

Скуп је и ове године оплеменила изложба пољопривредних производа који су резултат рада саветодаваца Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије.


Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Шести семинар ПССС Републике Србије
Četvrtak 13 Novembar 2014 - 13:39:13
Шести семинар ПССС Републике Србије
и
Прва регионална конференција саветодаваца Југоисточне Европе

У организацији Института за примену науке у пољопривреди, а под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Америчког Министарства пољопривреде (USDA) и Европске уније (FADN пројекат) у хотелу Монана Златибору, од 17. до 20. новембра 2014. године, одржава се Шести семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије и Прва регионална конференција саветодаваца Југоисточне Европе. 

Скуп се организује како би се саветодавци упознали са изазовима који чекају Србију на путу ка ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, као и ради континуираног усавршавања и иновирања знања из најважнијих области пољопривредне производње, размене мишљења и искустава развоја предлога а у циљу развоја саветодавства и пружању ефикасније помоћи пољопривредним произвођачима.  

Предвиђен је рад у пленуму и по радионицама из различитих области пољопривреде: ратарство и повртарство, сточарство, воћарство и виноградарство, заштита биља, FADN, мрежа саветодавних служби Југоисточне Европе (MSS-JE:SEASN).  

Програм можете преузети овде.Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
6th Conference of the Agricultural Advisory Service of the Republic of Serbia
Četvrtak 13 Novembar 2014 - 13:37:52
6th Conference of the Agricultural Advisory Service of the Republic of Serbia
&
1st Regional Conference of the Agricultural Advisory Services of
South East Europe
 

Organized by the Institute for Science Application in Agriculture, and supported by the Ministry of Agriculture and Environmental Protection of the Republic of Serbia, the United States Department of Agriculture (USDA) and the European Union (FADN project), the Sixth Conference of the Agricultural Advisory Service of Serbia will take place at the “Mona” Hotel in Zlatibor, from 17th to 20th November 2014.


The purpose of the joint conference is to introduce advisors with challenges in agriculture and rural development that lie ahead of Serbia on its way to the EU, as well as to help advisors to continuously improve and innovate their knowledge on the most relevant fields of agriculture, to exchange experiences and opinions in order to develop agricultural advisory and be more efficient in work with farmers.

The conference will have plenary sessions and workshops on different fields of agriculture: field crop and vegetable production, livestock production, fruit production and viticulture, plant protection, FADN project implementation and the Regional Advisory Services Network of South East Europe.


Download the Conference Program here


Source: IPN

 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Malina kao osnov ruralnog razvoja - PSSS Kraljevo
Utorak 01 Jul 2014 - 07:45:41
Savetodavci PSSS Kraljevo Zorica Zdravković, Marko Bogojević i Nenad Nešović su juče tokom redovnih aktivnosti posetili zadrugare i proizvođače  maline i na opštini ivanjica. Putem  lokalne televizije TV golija i radija Javor  građani Ivanjice su informisani o merama Agrarne politike za 2014. godinu i aktivnostima koje PSSS Kraljevo sprovodi na ovoj teritoriji. Obzirom da je na snazi uredba o programu mera za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta iskoristili smo  priliku da podsetimo na akciju uzimanja uzoraka zemljišta  za kontrolu plodnosti koju  ministarstvo za RPG  subvencioniše u punom iznosu ali i na obavezu  da po članu zakona o poljoprivrednom zemljištu obave kontrolu plodnosti najmanje jednom u pet godina kako bi zadržali aktivan status i nastavili da koriste subvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Uvećaj 

Uvećaj  

Uvećaj  

Uvećaj  

Uvećaj  

Uvećaj  


Takođe gledaocima i slušaocima je data informacija o broju predatih projekata sa teritorije Ivanjica po konkursu Uprave za poljoprivredno zemljište za izgradnju vodo zahvata i primarne mreže kojih je ove godine bilo ukupno četiri.
Pošto je sezona branja malina u punom jeku prilikom posete zadrugarima iz Prilika i Kušića komentarisana je cena i kvalitet maline. Cena maline je 150 dinara na „otvorenom“ kako to kažu malinari ali se očekuje korekcija cene koje se diktira od zajednice malinara iz Arilja. Kvalitet maline je uglavnom dobar ali  pre svega zavisi od broja agrotehničkih mera  koje su primenjene tokom jeseni i proleća a na koje smo ukazivali tokom zimskih predavanja. Tajna uspeha, srpske maline je u njenoj proizvodnji u malim patrijarhalno-porodičnim zasadima, prosečne veličine 0,20-0.30 hektara, sa ručnom berbom, na kojima se u ivanjičkom  malinogorju postižu prinosi i od 10-15 tona po hektaru. Tu površinu može da savlada jedna patrijarhalna porodica sa angažovanjem dva do tri radnika u kampanji berbe.Proizvodnja malina predstavlja okosnicu ruralnog razvojaIvanjice i okoline. Na taj način malina održava  vitalnim srpsko selo, podmlađuje ga, oživljava, jer omogućava angažovanje sezonske radne snage.Procenjuje se da će ove godine  malinari iz Ivanjice  i  okoline  od proizvodnje i prodaje maline ostvariti prihod  oko 15 miliona evra. 


Nenad Nešović


Izvor: PSSS Kraljevo
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Grad u Pocerini
Ponedeljak 30 Jun 2014 - 12:15:03
U popodnevnim časovima 25.06.2014. grad u Pocerskim selima napravio velike štete kako na usevima tako i na objektima.


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj
 


Milorad Jocković


Izvor: PSSS Sabac
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Render time: 0.8756 sec, 0.4059 of that for queries.