Ovde možete BESPLATNO dobiti savete, preporuke i stručne publikacije Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije. Svi komentari i postovi koji krše pravila ponašanja biće izbrisani!
Program za razvoj mladih –“4 H”program u PSSS"Vranje"
Ponedeljak 10 Decembar 2012 - 15:15:56
Dana 10.12.2012.god. u prostorijama PSSS "Vranje" održana je edukacija mladih lidera učesnika u Programu za razvoj mladih  4H za Pčinjski okrug. Realizacija Programa 4H za Srbiju koji će biti implementiran na teritoriji Vranja, Ljiga i Pančeva rezultat je uspešne održane obuke za pokretanje inicijative za uspostavljanje osnova za pokretanje ovog programa održane u IPN-u od 03 - 06. septembra ove godine na kojoj su prisustvovali predstavnici svih savetodavnih službi Srbije.


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Organizatori su bili kancelarija za poljoprivredu FAS/USDA pri Ambasadi SAD u Beogradu. Moderator je bila dr Clemen Gehlhar iz Ministarstva poljoprivrede SAD, a predavač je bio dr Michael Pollins sa Univerziteta u Kentakiju i predstavnik IPN-a dr Janja Kuzevski.

Nastavak realizacije Programa 4H predviđen je za 12, 13 i 14 decembar 2012 u vidu radionice u IPN-u na kojoj pored mladih lidera učestvuju i njihovi mentori.


Izvor: PSSS Vranje
 ::  Info  ::  Komentari:1  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Obaveštenje o održavanju radionice (Workshop-a) na Polj. fakultetu u Beogradu
Petak 23 Novembar 2012 - 15:00:52
Obaveštenje o održavanju radionice (Workshop-a) na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu 
 
“Animal Welfare and Breeding Systems”  

U okviru realizacije planiranih aktivnosti na projektu “Zoo-Technical Networking for Sustainable Innovation in Adriatic Euroregion (ZOONE)” koji se finansira iz sredstava IPA Adriatic Programa, Institut za zootehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje tematsku radionicu (Workshop) “Animal Welfare and Breeding Systems”. Radionica će se održati na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu u sredu, 05. decembra 2012., sa početkom u 09:30 časova u Sali za sednice na I spratu stare zgrade.  

Pored prikaza trenutnog stanja sektora stočarstva u Srbiji, tokom održavanja radionice zainteresovani učesnici biće upoznati sa dva vrlo značajna aspekta dobrobiti životinja, a to su:  
 1. “Animal Welfare protocols”
 2. “Animal Welfare Related to Cattle Breeding Systems”
Predavači na radionici su Adriano Antinelli (Region of Marche – Agriculture, Forestry and Fishing Department. Italy) i Gabriele Costantini (Region of Abruzzo – Unit of Agricultural Policies and Rural, Forestry, Hunting and Fishing, Italy). Radionica je namenjen savetodavcima i zootehničkim stručnjacima, a posebno onima koji se bave govedarstvom, doktorima veterinarske medicine iz veterinarskih stanica i instituta, istraživačima, kao i studentima master i doktorskih studija iz oblasti zootehničkih, veterinarskih i bioloških nauka. Za učešće na radionici nije potrebna kotizacija.  

Za sve dodatne informacije možete se obratiti prof. dr Vladanu Bogdanoviću na e-mail vlbogd@agrif.bg.ac.rs ili na broj telefona 011/2615-315 lokal 170.


Izvor: IPN
 ::  Info  ::  Komentari:1  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
POPIS POLJOPRIVREDE U REPUBLICI SRBIJI
Ponedeljak 01 Oktobar 2012 - 10:18:39
Popis poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije počeće 1. oktobra 2012. godine u 8.00 časova, a završiće se 15. decembra 2012. godine u 20.00 časova. Popis poljoprivrede predstavlja važan izvor podataka o strukturi poljoprivrede nanacionalnom i lokalnom nivou i na nivou gazdinstava.S obzirom na to da je poslednji popis poljoprivrede u Republici Srbiji sproveden 1960.godine, nedostaju strukturni podaci koji bi zadovoljili nacionalne i međunarodne potrebe, kao i potrebe u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), te je sprovođenje ovog popisa od izuzetnog značaja.Popis poljoprivrede 2012. godine organizuje i sprovodi RZS, prema Zakonu o popisu poljoprivrede 2011. godine („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 24/11 – izmene) Učešće u Popisu je obavezno.U skladu sa Zakonom, svako odbijanje ili davanje netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznuSvi učesnici Popisa, u skladu sa Zakonom, dužni da čuvaju kao službenu tajnu prikupljene podatke koji se odnose na lične, porodične, imovinske i ekonomske prilike.Pojedinačni podaci se mogu koristiti isključivo u statističke svrhe, a objavljivaće se samo u zbirnom obliku.Informacije o Popisu mogu  da se vide na sajtu Republičkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs
Za vreme trajanja Popisa  organizovan je info centar koji će putem besplatnog telefonskog broja 0800 103 103 davati zainteresovanim građanima sve odgovore na postavljena pitanja.

Violeta Veličković
 
Izvor: PSSS Mladenovac
 ::  Info  ::  Komentari:1  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
14 Kongres voćara i vinogradara
Ponedeljak 24 Septembar 2012 - 08:56:28
Institut za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Naučno voćarsko društvo Srbije – Čačak organizuju 14. Kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem, koji će se održati u Vrnjačkoj Banji u periodu od 09. do 12. oktobra 2012. godine.

Rad Kongresa će biti organizovan plenarno putem usmenih saopštenja i poster prezentacija po sledećim tematskim oblastima:

 1. Genetika i oplemenjivanje voćaka i vinove loze
 2. Sorte i podloge voćaka i vinove loze
 3. Fiziologija i ekologija voćaka i vinove loze
 4. Rasadničarska proizvodnja voćaka i vinove loze
 5. Tehnologija gajenja voćaka i vinove loze
 6. Zaštita voćaka i vinove loze
 7. Integralna i organska proizvodnja voća i grožđa
 8. Berba, čuvanje i tehnologija prerade voća i grožđa
 9. Ekonomika proizvodnje voća i grožđa

Sve informacije o kongresu možete naći na Web sajtu http://vocivin.com

Informacije i program kongresa

Satnica kongresa


Izvor: Programski i Organizacioni odbor Kongresa
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Priručnici za IPM luk i paradajz
Petak 14 Septembar 2012 - 14:33:41
Postovane kolege

Od danas možete preuzeti priručnike za integralnu proizvodnju i zaštitu luka i paradajza u PDF formatu.  

Priručnike možete preuzeti ovde.Izvor: IPN - dr Slavica Čolić
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Idi na stranu   <<        >>  
Render time: 0.7947 sec, 0.4888 of that for queries.