Poljoprivredna savetodavna sluzba Ratarstvo Stocarstvo Vocarstvo Zastita bilja Ostali saveti

Stanje useva na teritoriji Kraljeva
Ponedeljak 19 Maj 2014 - 08:35:24
Kiše i hladno vreme sredinom aprila su zaustavile setvu kukuruza i uslovile da se setva prenese u naredni mesec. U aprilu je zabeleženo 169 l/m2 (izvor:RHMZ) što je 104 l više o višegodišnjeg proseka. Prva dekada maja je bila povoljna za izvođenje poljoprivrednih radova u polju. Slabo nicanje kukuruza, soje i suncokreta, useva koji su posejani do polovine aprila uslovilo je intezivno presejavanje ovih površina. Obilne kiše tokom protekle nedelje pogoršale su vlažnost zemljišta i prekinule aktuelne radove. Na njivama su vodoležaji iz kojih se ispumpava voda kako bi se sačuvali usevi i što pre pristupilo radovima. Usevi ozime setve su pretrpeli štete od pojačanog vetra i velike vlažnosti tako da se beleže poleganja  ječma i pšenice.


Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 


Obilne padavine tokom protekle nedelje načinile su velike štete na poljoprivrednim kulturama na teritoriji Kraljeva i Vrnjačke Banje. Štete su najveće na najplodnijem  poljoprivrednom zemljišu na kome se obavlja intezivna ratarska i povrtarska proizvodnja.  Štete su nastale izlivanjem reke Zapadna Morave i nakritičnije je bilo u noći između četvrtka i petka kada se za vrlo kratko vreme  Morava  izlila iz rečnog korita, prekinula saobraćaj na Ibarskoj magistrali  u ataru sela Miločaj, i nastavila da plavi područje od mesta Obrva do mesta Štulac u Vrnjačkoj Banji. Bujični potoci su načinili velike štete na putnoj i mostnoj infrastrukturi u brdskim selima Godačice, Ravanice i Gledića a Morava je plavila i prigradska naselja Adrani i Grdica.


Nenad Nešović


Izvor: PSSS Kraljevo
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
PSSS Loznica - Poplave
Petak 16 Maj 2014 - 15:21:53
Na području delovanja PSSS "Poljosavet" doo Loznica trenutno su nezapamćene poplave koje su nanele velike štete. Do opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik se još uvek nemože prići. Ovo su snimci samo sa nekih delova sa područja grada Loznica.


Uvećaj  

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

UvećajIzvor: PSSS Loznica
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Poplave Braničevski okrug
Petak 16 Maj 2014 - 15:16:11
U periodu od 12.-16.05.2014. godine  izmerena količina padavina  (mesto merenja: Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac) je iznosila 103.5 litara po kvadratnom metru. Najveća količlina  (60 l/m2 od  103.5 l/m2) je bila izmerena 14. maja i dovela je do naglog izlivanja reka i plavljenja  i zabarivanja obradivih površina u blizini reka. Veliki uticaj na plavljenje i zabarivanje obradivih površina je izazvao i visok nivo podzemnih voda. Na području Braničevskog okruga je došlo do izlivanja iz rečnog korita reka Mlave i Peka sa njihovim pritokama. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac je 15. i 16. maja obišla najkritičnije lokalitite i konstatovala da je nivo vode u pritokama u opadanju, sa tendencijom vraćanja u rečna korita jer su padavine na području okruga počev od noći 15. maja odsutne. Najkritičnija situacija je u atarima sela u neposrednoj blizini reke Mlava i Vitovnica: Kula, Kalište, Crljenac, Orljevo, Malo Crniće, Veliki Popovac, Petrovac na Mlavi, Rašanac, kao i u neposrednoj blizini reke Pek: Voluja, Kučevo, Sena. Obilaskom terena, kontaktiranjem kriznih štabova i poljoprivrednih proizvođača, konstatovano je da su plavljenjem i zabarivanjem obradivih površina ugrožena sela u atarima u svim opštinama na području Braničevskogh okruga kroz koja protiču reke sa pomenutim pritokama.  Duž Morave tek sada ide poplavni talas, visok je nivo podzemnih voda i do večeras se očekuje maksimalni rast. Ima pojave zabarivanja površina dužinom rečnog korita u nebranjenom području.


Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj
 

Na obradivim površinama pod kukuruzom, suncokretom, sojom  koje su poplavljene i zabarene a  na kojima se voda povukla (procedila) u roku od 48 do 72 stata, potrebno je odmah posle prosušivanja zemljišta, izvršiti jedno plitko kultiviranje sa unošenjem azotnih đubriva jer je došlo do spiranja azota u dublje slojeve, van domašaja korenovog sistema. Količine azota unetog kroz azotna đubriva koje treba upotrebiti iznose od 30-50 kg čistog azota. Na obradivim površinama pod kukuruzom, suncokretom, sojom,  koje su poplavljene i zabarene, a ne dođe do povlačenja vode u roku od  72 časa, dolazi do truljenja korenovog sistema usled odsustva kiseonika i u tom slučaju je neophodno presejavanje ranijim hibridima kukuruza, suncokreta i soje. Na površinama koje su zasejane a nije došlo do nicanja, proveriti zdravstveno stanje semena i ako je došlo do truljenja izvršiti presejavanje ranijim hibridima kukuruza, suncokreta i soje. Na površinama u nicanju, potrebno je blago drljanje u cilju razbijanja pokorice, nakon prosušivanja površina. Svakako bi trebalo nastaviti sa suzbijanjem bolesti lista (žute rđe, sive pegavosti, pepelnice i paleži klasa-fuzarijuma). Za ovu namenu koristiti preparate koji pored suzbijanja bolesti lista suzbijaju i fuzarijum. Sa prskanjima ne treba odlagati jer je svaki sat dragocen, pogotovo na onim parcelama koje ni jednom nisu tretirane fungicidima. Savetuje se voćarima i vinogradarima da bez odlaganja odmah nastave zaštitu voćaka i vinove loze, kombinacijama fungicida kontaktnog i sistemičnog delovanja, u cilju sprečavanja novih infekcija i zaustavljanja već  inficiranih zelenih biljnih delova. U slučaju smanjenja kolilčina voda po hektaru, dozu prilagoditi hektarskoj. U poplavama najteže pogođenim naseljima opštine Malo Crniće, izvršena je evakuacija stoke iz poplavljenih objekata, zbog brzog nadiranja vode došlo je do utapanja određenog broja domaćih životinja. Ne može se sa tačnosću utvrditi koliko je stočne hrane zahvaćeno poplavom. Preporuka je da se sa terena  neškodljivo uklone leševi u skladu sa  zootehničkim normama (zakopati). Nakon povlačenja vode, objekte prvo mehaničkim putem očistiti i oprati od mulja a zatim dezinfikovati propisanim sredstvima i okrečiti.
 

Izvor: PSSS Požarevac

 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Aktuelno stanje u PSSS Mladenovac
Četvrtak 15 Maj 2014 - 12:51:36
Kiša koja neprestano pada prouzrokovala je poplave u nižim predelima sela Jagnjilo, Rabrovac, Beljevac i Markovac, kao i ostalim selima u okolini Mladenovca. Stanje je kritično na celom potezu od Malog Požarevca do Topole. Ljudi i stoka se evakuišu sa popljavljenog područja.


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj


Izvor: PSSS Mladenovac
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
ЕДАУКАЦИЈА ЗА МОДУЛ 6 И САСТАНАК ИНИЦИЈАТИВЕ
Utorak 29 April 2014 - 14:10:14
Одржана едукација пољопривредних саветодаваца за Модул 6 „Инвестиције и урављање ризицима на пољопривредним газдинствима“ и
састанак иницијативе за упостављање Мреже саветодавних служби Југоисточне Европе


Дводневна едукација пољопривредних саветодаваца Републике Србије за модул 6 - „Инвестиције и управљање ризицима на пољопривредним газдинствима“ одржана је 24. и 25. априла 2014. године у Институту за примену науке у пољопривреди.
Орагнизатори едукације су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди, у сарадњи са, Министарством пољопривреде САД (USDA), Амбасадом САД у Београду и Универзитетом у Кентакију.
Предавачи на едукацији били су професори са Универзитета у Кентакију, Рик Костин Msc и др Тајлер Марк.


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj


Током едукације су кроз интерактиван рад, практичне примере и вежбе обрађене следеће теме:
1.    Биланс стања на пољопривредном газдинству
2.    Биланс успеха на пољопривредном газдинству
3.    Анализа стања на фарми
4.    Основе транспорта у области пољопривреде
5.    Стратешко планирање са циљем развоја успешног пословања
6.    Анализа тока готовине
7.    Анализа инвестиција
8.    Увод у управљање ризиком и алати за управљање ризиком на пољопривредним газдинствима

Презентације са едукације

Првог дана едукације, 24.априла 2014. године, у Институту за примену науке у пољопривреди у Београду одржан је и први састанак Иницијативе за формирање Мреже саветодавних служби Југоисточне Европе (МСС-ЈЕ).
Састанку су присуствовали представници саветодавних служби из региона југоисточне Европе, као и представници међународних институција – Међународна академија пољопривредних и руралних саветодаваца (IALB), Европски форум пољопривредних и руралних саветодавних служби (EUFRAS), „Каритас“ из Швајцарске и Регионална радна група за рурални развој у Југоисточној Европи (SWG).


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj


Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Idi na stranu   <<        >>  
Render time: 1.5296 sec, 1.0588 of that for queries.