Poljoprivredna savetodavna sluzba Ratarstvo Stocarstvo Vocarstvo Zastita bilja Ostali saveti

Обавештење
Sreda 28 Januar 2015 - 12:25:51
Едукација за Модул 1: Мере очувавања квалитета земљишта
 
У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2015. годину , Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди, у сарадњи са Институтом за ратарство и повртарство из Новог  Сада, као партнерима, организовали су једнодневну едукацију саветодаваца за Модул 1: Мере очувања квалитета земљишта.
Едукација се одржава 28. јануара 2015. године на Златибору, а учесници су саветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије, задужени за послове ратарства. Циљ едукације је да се саветодавцима  пренесу знања о савременим принципима биљне производње која се заснива на очувању природних ресурса, односно земљишта.
Садржај едукације обухвата следеће теме:

 • - Калцизација – мере поправке земљишта,
 • - N-min анализа за рационалну примену азотних ђубрива,
 • - Примена микробиолошких ђубрива у циљу очувања квалитета земљишта,
 • - Загађење земљишта услед прекомерне примене фунгицида на бази бакра.
Ову едукацију, прву из сета технологија, отвориће др Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Модератор едукације је др Јања Кузевски из Института за примену науке у пољопривреди. Предавачи на едукацији су стручњаци Института за ратарство и повртарство, који ће на основу компетентности и вишегодишњег истраживачког рада у предметној области пренети знања и искуства из своје праксе / истраживања.
За наведене теме предавачи су:
 • - Милутин Ђокић, дипл.инж.
 • - Владимир Аћин, мастер инжењер пољопривреде
 • - Др Јелена Маринковић
 • - Др Јордана Нинков. 
По одржаној едукацији презентације ће бити доступне на сајту www.psss.rs .

Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Обавештење
Sreda 03 Decembar 2014 - 15:18:08

Овде можете да преузмете презентације са VI Семинара ПССС, Златибор 17-20.11.2014. године:

 I. Дан
 1. Отварање  (386 kb)
 2. Пленарна излагања (41,8 mb)

 II. Дан - Радионице

 1. Мрежа Саветодавних Служби Југоисточне Европе - МССЈЕ (7,1 mb)
 2. ФАДН (2,7 mb)
 3. Ратарство (88,2 mb)
 4. Сточарство (122 mb)
 5. Воћарство (26,8 mb)
 6. Заштита Биља (34,8 mb)

 III. Дан

 1. Пленарна излагања (36,7 mb)

Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Обавештење
Utorak 02 Decembar 2014 - 11:18:50
У организацији Института за примену науке у пољопривреди а под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Mинистарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава и Европске уније, од 17. до 20. новембра 2014. године одржани су Шести семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије и Прва регионална конференција саветодаваца југоисточне Европе.

На Семинару и Конференцији учествовали су представници: Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава, Универзитета у Кентакију, Европске уније, Амбасаде Краљевине Холандије, Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства и Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву, 10 земаља-партнера из региона југоисточне Европе, Сталне радне групе за регионални рурални развој југоисточне Европе, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, као и професори факултета, водећи стручњаци из научних института, гости из земље и иностранства и представници медија. И ове године, семинар је оплеменила изложба пољопривредних производа који су резултат рада пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије.

Слике:
1. Дан
Отварање и пленарна излагањаUvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

2. Дан
Радионице:

Мрежа Саветодавних Служби Југоисточне Европе - МССЈЕ


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

ФАДН

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Ратарство


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Сточарство


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Воћарство


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Заштита биља


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

3. Дан
Пленарна излагања и Затварање


Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj 
 
Тродневни скуп обухватио је око 400 учесника, који су се кроз 54 предавања у пленуму и радионицама упознали са актуелним темама из области саветодавства и пољопривредне струке.

Циљ овогодишњег Семинара и конференције био је да се саветодавци упознају са изазовима који чекају Србију на путу ка ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, континуирано усавршавање и иновирање знања из најважнијих области пољопривредне производње, размена мишљења и искустава и повезивање са колегама и стручњацима и региона, а све у циљу развоја саветодавства и пружању ефикасније помоћи пољопривредним произвођачима.


Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Announcement
Utorak 02 Decembar 2014 - 07:43:27
The Sixth Conference of the Agricultural Advisory Service of the Republic of Serbia and the First Regional Conference of the Advisory Services of South East Europe took place in Zlatibor, from 17th to 20th November 2014. This joint conference was organized by the Institute for Science Application in Agriculture, with the support of the Ministry of Agriculture and Environmental Protection of the Republic of Serbia, the United States Department of Agriculture and the Delegation of the European Union.

The joint conference was attended by the representatives of the Ministry of Agriculture and Environmental Protection of the Republic of Serbia, the Embassy of the United States in Belgrade, the United States Department of Agriculture, the University of Kentucky, the Delegation of the European Union, the Netherlands Embassy in Belgrade, the European Forum for Agricultural and Rural Advisory Services, IALB, 10 partner countries from the region of South East Europe, the Standing Working Group for Regional Rural Development in South East Europe, Serbian Provincial Secretariat for Agriculture, Water Management and Forestry, the Agricultural Advisory Service of the Republic of Serbia, as well as university professors and leading experts from research institutes, guests from Serbia and abroad, and media representatives. 
The conference was also complemented with an exhibition of agricultural products that were the result of the work of the Agricultural Advisory Service of the Republic of Serbia. 

About 400 participants attended this three-day conference. Through 54 lectures in plenary sessions and workshops they learnt more about current topics from agriculture and agricultural extension.
The objectives of this year’s conference were: to introduce advisors with challenges in agriculture and rural developments that lie ahead of Serbia on its way to the EU, to give them an opportunity to learn more and update their knowledge on key areas of agricultural production, to let them exchange their opinions and experience and link up with colleagues and experts from the region. All of these objectives were aimed at developing agricultural extension and providing more efficient help to farmers. 


Source: IPN
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
ОБАВЕШТЕЊЕ
Utorak 18 Novembar 2014 - 12:51:13
У организацији Института за примену науке у пољопривреди, а под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Mинистарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава и Европске уније, на Златибору, 17. новембра 2014. године отворен је Шести семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије и Прва регионална конференција саветодаваца југоисточне Европе.

Тродневни скуп саветодаваца организује се како би се саветодавци упознали са изазовима који чекају Србију на путу ка ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја, као и циљу континуираног усавршавања и иновирања знања из најважнијих области пољопривредне производње. Ове године, посебан акценат дат је размени мишљења и искустава, као и повезивању саветодаваца у региону, а све у циљу развоја саветодавства и пружању ефикасније помоћи пољопривредним произвођачима.

У складу са циљевима скупа, уочи Семинара и Конференције одржан је и радни састанак коме су присуствовали министар пољопривреде Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, директор Института за примену науке у пољопривреди др Снежана Јанковић са својим сарадницима, као и представници Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства и Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву и земаља-партнера из региона југоисточне Европе.

Семинар и Конференцију отворила је др Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Присутнима су се обратили и господин Данило Голубовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава, Мајкл Кирби. У оквиру уводног дела, присутнима су поздравили и господин Том Кели, представник Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства, господин Михаел Киглер, представник Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву и господин Милан Хусњак, представник Саветодавне службе Хрватске.


Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj 

Uvećaj 


Учесници Семинара и Конференције су представници: Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава, Универзитета у Кентакију, Европске уније, Амбасаде Краљевине Холандије, Европског форума пољопривредног и руралног саветодавства и Међународне академије саветодаваца у пољопривреди и породичном предузетништву, представници 10 земаља-партнера из региона југоисточне Европе, Сталне радне групе за регионални рурални развој југоисточне Европе, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, као и професори факултета, водећи стручњаци из научних института, гости из земље и иностранства и представници медија.

Скуп је и ове године оплеменила изложба пољопривредних производа који су резултат рада саветодаваца Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије.


Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Idi na stranu   <<        >>  
Render time: 1.2507 sec, 0.8878 of that for queries.