Poljoprivredna savetodavna sluzba Ratarstvo Stocarstvo Vocarstvo Zastita bilja Ostali saveti

Обука
Četvrtak 24 April 2014 - 07:30:30
Одржавање едукација пољопривредних саветодаваца у 2014.години


Eдукација пољопривредних саветодаваца Републике Србије за модул „Инвестиције и управљање ризицима на пољопривредним газдинствима“ одржаће се 24. и 25. априла 2014. године. Организатор едукације је Институт за примену науке у пољопривреди, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Министарством пољопривреде САД (USDA), Амбасадом САД у Београду и Универзитетом у Кентакију.

У оквиру првог дана едукације биће представљена Иницијатива за формирање Мреже саветодавних Служби Југоисточне Европе (МСС-ЈЕ). У овом делу, планирано је обраћање домаћина, организатора скупа, представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Министарства пољопривреде САД, IALB - Међународне академије пољопривредних саветодаваца (Швајцарска), EUFRAS - Европског форума пољопривредних и руралних саветодавних служби и представника саветодавних служби Југоисточне Европе.

Дводневна едукација одржаће се у Институту за примену науке у пољопривреди (Агенда). Окупљање учесника предвиђено је у периоду од 08.30 до 09.00 часова.


Агенда


Извор: ИПН
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Prestavljen Nacrt Strategije razvoja polj. i rur. razvoja u Leskovcu
Ponedeljak 10 Mart 2014 - 18:22:59
U organizaciji PSSS Leskovac, u prepunoj sali Skupštine grada Leskovca, 07.03.2014. godine državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i Aleksandar Bogunović, koordinator procesa izrade Strategije promovisali su Nacrt Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije od 2014. do 2024. godine. Kvalitet Nacrta ogleda se u reformi poljoprivredne politike koja podrazumeva jasne smernice za definisanje budžetskih podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u narednih deset godina, istakao je državni sekretar u MPŠV Željko Radošević. To je dokument kojim su definisani okviri političkih i institucionalnih reformi, kao i osnovne smernice budžetskih podsticaja u poljoprivredi i ruralnim područjima za narednu deceniju.


Uvećaj

Uvećaj


Po programu bila je organizovana i mini izložba poljoprivrednih proizvoda i starih tradicionalnih jela juga Srbije. U Svečanoj sali grada Leskovca bilo je izloženo 15 štandova na kojima je 30 poljoprivrednih proizvođača izložilo svoje proizvode.


Uvećaj 

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u društvu gradonačelnika Leskovca, dr Gorana Cvetanovića i upošljenika PSSS Leskovac posetili su poljoprivredna gazdinstva Stanković Ljubiše iz Navalina i Milenković Zorana iz Drćevca.


Uvećaj

Uvećaj

Ova dva gazdinstva predstavljaju lidere medju poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave povrtarskom i stočarskom proizvodnjom. Gazdinstvo Stanković Ljubiše bavi se plasteničkom povrtarskom proizvodnjom u 35 plastenika, površine 2 ha, gde proizvodi krastavac, papriku i paradajz, a berbu krastavca očekuje za sedam do deset dana. Stočarstvo se isplati jedino zahvaljujući subvencijama koja gazdinstva dobijaju od strane MPŠV i lokalne samouprave, pokazuje iskustvo Milenković Zorana. „Da bi bio dobar Leskovački roštilj, potreban je dobar stočni fond“ naglašeno je ovom prilikom. Porodica Milenković bavi se ratarsko-stočarskom proizvodnjom i trenutno obrađuje 20 ha, na svom gazdinstvu ima 50 svinja, 50 tovnih junadi i 4 mlečnih krava.
Nakon promocije Nacrta Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici MPŠV prisustvovali su uručivanju Ugovora za refundaciju sredstava iz oblasti plasteničke proizvodnje u Domu kulture u Grdelici.  Za ovu meru iz gradske kase grada Leskovca izdvojeno je blizu 20 miliona dinara. Svi aplikanti za refundaciju sredstava po pojedinim merama su u stvari korisnici usluga PSSS Leskovac.


Izvor: PSSS Leskovac
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Obaveštenje
Ponedeljak 10 Mart 2014 - 18:13:15
Potpredsednik Vlade R.Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić u društvu direktora PSSS Novi Pazar Nihada Hasanovića i savetodavaca PSSS Novi Pazar u četvrtak 6. marta 2014. posetio je poljoprivredna gazdinstva na planini Rogozni i na Pešterskoj visoravni. U razgovoru sa ministrom Ljajićem poljoprivredni proizvođači koji su se okupili u velikom broju, izneli su svoje probleme, među kojima je trenutno najveći problem veliki broj neumatičene stoke na ovome području. Ministar Ljajić je sa velikom pažnjom saslušao probleme sa kojima se susreću poljoprivrednici i rekao da će Vlada R. Srbije kao i do sada pomagati razvoj agrara, pogotovo u nerazvijenim područjima.


Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Već narednog dana gost poljoprivrednih gazdinstava na ovome području bila je gospođa dr.Maja Timotijević državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede koja je sa direktorom PSSS Novi Pazar Nihadom Hasanovićem i savetodavacima PSSS Novi Pazar  u razgovoru sa velikim brojem poljoprivrednika istakla da će Vlada kao i resorno ministarstvo učiniti sve da kao i do sada pomogne poljoprivrednicima da što lakše reše probleme vezane za poljoprivrednu proizvodnju.Ukazala je na problem velikog broja ne umatičene stoke i istakla da će jedan od prioriteta resornog ministarstva biti što veći podsticaji za unapređenje genetičkog inžinjeringa.

Izvor: PSSS Novi Pazar
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Edukacije savetodavaca – Modul 6
Ponedeljak 03 Mart 2014 - 14:50:18
Dana 27. i 28.2.2014. godine, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, održana je edukacija savetodavaca PSSS, kojom je realizovan Modul 6 „Metodologija prikupljanja podataka po Eurostatu”. Prvi dan edukacije bio je namenjen savetodavcima PSSS zaduženim za praćenje i izveštavanje o sezonskim poljoprivrednim radovima u ratarstvu, a drugi dan savetodavcima zaduženim za praćenje i izveštavanja o sezonskim poljoprivrednim radovima u voćarstvu.

Edukaciju su otvorili Mr Nenad Katanić, pomoćnik Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Milica Jevtić, šef Odseka za analitiku i statistiku Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi dr Snežana Janković. Prisutne je pozdravio i Darko Lojen iz Odeljenja za poljoprivredu Ambasade SAD u Beogradu.Uvećaj  

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Uvećaj

Edukacija je održana u prostorijama Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.
Predavači na edukacijama bili su: Milica Jevtić, Ljiljana Duduković i Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dragana Marković, Gordana Veljković i Jelena Perać iz Republičkog zavoda za statistiku i dr Janja Kuzevski i dr Dragan Rahović iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Upustvo za izveštavanje - Ratarstvo
Upustvo za izveštavanje - Voćarstvo

Prezentacije - Ratarstvo
Prezentacije - Voćarstvo


Izvor: IPN

 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Održan prvi dan Zimske škole – PSSS Požarevac
Četvrtak 27 Februar 2014 - 15:11:24
Dana 24.02.2014. godine u Centru za kulturu Požarevac, u organizaciji PSSS Požarevac počela je sa radom sedamnaesta Zimska škola za poljoprivredne proizvođače sa područja Braničevskog okruga. Nakon pozdravne reči v.d.direktora PSSS Požarevac Aleksandra Stojanovića, rad je nastavljen po predviđenom programu. Prisutne je pozdravila i osnivač Zimske škole u Požarevcu Milica Mitković predsednik Privredne komore Braničevskog i Podunavskog Okruga i predstavnici lokalne samouprave.
Zimsku školu je otvorio Državni sekretar Željko Radošević. O planovima MPŠV za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2014. godini govorio je Nenad Katanić, pomoćnik ministra za agrarnu politiku, a o programu mera za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta za 2014. govorio je direktor Uprave za zemljište Zoran Knežević. Gosti predavači sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, Instituta za ratarstvo i povrtarastvo Novi Sad i Bajer CS su prezentovali aktuelne teme koje su se onosile na proizvodnju i zaštitu ozimih strnih žita.
U holu Centra za kulturu predstavila su se Udruživanja žena u proizvodnji tradicionalnih jela i zanatskih proizvoda, Udruženja proizvođača rakija i vina, Udruženja pčelara kao i Udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Braničevskog okruga.Prvom danu škole prisustvovalo je 419 gostiju.


Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Uvećaj 

Izvor: PSSS Pozarevac
 ::  Info  ::  Komentari:0  ::  email-uj nekome odštampaj ovu vest
Idi na stranu   <<        >>  
Render time: 1.6941 sec, 1.0028 of that for queries.