Uticaj visokih temperatura na zdravlje I proizvodnju mleka kod krava

Više
14 jul 2017 09:21 #28851 od Nerandžić Ljiljana
Nerandžić Ljiljana je napravio novu temu: Uticaj visokih temperatura na zdravlje I proizvodnju mleka kod krava
Uticaj visokih temperatura na zdravlje I proizvodnju mleka kod krava
Temperatura vazduha iznad 30 celzijusa prestavlja veliki stres kod životinja naročito kod krava. Optimalna temperature koju krave podnose je od 10-15 celzijusa.
Kod krava dojilja I krava za proizvodnju mleka taj stress se manifestuje kroz manju konzumaciju hrane , veće potrebe za svežom pitkom vodom, slabije znakove gojenja I na kraju opadanjem proizvodnje mleka , koja se u letnjim mesecima može smanjiti na pola .
Ovako visoke temperature u kombinaciji sa visokom vlažnošću vazduha mogu imati smrtne posledice , pa je izuzetno važno da se svaki stočar pripremi , kako bi se gubici sveli na najmanju moguću meru.

Životinjama obezbediti dovoljne količine pitke I sveže vode ,i to od 130-180 l po grlu dnevno. Obratiti pažnju na to da ventilacija u objektu bude kvalitetna, odnosno obezbediti dovoljno prirodne ventilacije.
Zaštititi životinje od direktnog uticaja sunčevog zračenja izgradnjom nastrešnicei sadnjom drveća. U obroko krave povećati nivo unosa energetskih hraqniva kako bi se smanjio nedostatak energije izazvan manjim unosom hrane.Grla hraniti ujutru I kasno uveče a preko dana obezbediti dovoljne količine vode.


PSSSKraljevo doo
Ljiljana Nerandžić dipl. Ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.430 sekundi