Osnovni principi IPARD-a

Više
12 sep 2017 12:17 #29911 od Petrović-Luković Violeta
Petrović-Luković Violeta je napravio novu temu: Osnovni principi IPARD-a
Jedna od najznačajnih smernica EU je zajednička poljoprivredna politika. Značaj zajedničke poljoprivredne politike se ogleda u sredstvima koje izdvajaju iz budžeta za njeno sprovođenje. Evropska unija zemljama kandidatima za članstvo pruža podršku u procesu prilagođavanja poljoprivrednog sektora i ruralnog razvoja, uz implementaciju zakonodavnih normativa EU u okviru zajedničke poljoprivredne politike. Sva izdvojena sredstva namenjena su za zemlje kandidate sa ciljem pripreme implementacije i upravljanja zajedničkom poljoprivrednom politikom i treba da doprinesu održivom razvoju poljoprivrednog sektora i ruralnih oblasti.
Kroz proces korišćenja IPARD fondova, zemlje kandidati za članstvo se pripremaju za korišćenje sredstava iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD).
Osnovni principi na kojima se zasniva IPARD su:
• podela obaveza između svih aktera,
• uspostavljanje efikasnog sistema interne kontrole,
• definisanje jasnih procedura za upravljanje fondovima,
• nezavisna interna revizija,
• transparentne procedure javnih nabavki i
• kofinansiranje.
Za IPARD fond mogu da konkurišu poljoprivredni proizvođači ili grupe proizvođača koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to:
fizička lica ili pravna lica, sa manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava u posedu organa javne vlasti.
Korisnici treba da:
- dokažu da nemaju neizmirene poreze ili obaveza za socijalno osiguranje, ni bilo kakve druge neplaćene obaveze prema državi u trenutku podnošenja prijave;
- pošalju potpisanu izjavu da nisu aplicirali za isto ulaganje kod drugih EU/ili državnih fondova;
- u slučaju podnošenja zahteva za investicije kroz IPARD, korisnik mora da izmiri sve dospele obaveze po ranije odobrenim investicijama finansiranih od strane MPZŽS;
- u slučaju kada korisnik nije vlasnik imanja ili zemljišta gde će se investicija vršiti, mora da podnese ugovor o lizingu ili zakupu koji pokriva period od najmanje 5 godina od dana konačne isplate.
Najkasnije do konačne isplate, gazdinstvo mora poslovati u skladu sa odgovarajućim nacionalnim standardima koji propisuju zaštitu životne sredine i dobrobit životinja. Podnosilac zahteva dostavlja uz zahtev za konačnu isplatu i potvrdu od nadeležne veterinarske i uprave za zaštitu životne sredine potvrdu da se na gazdinstvu primenjuju i poštuju nacionalni standardi. Predmetna investicija mora da ispunjava odgovarajuće standarde EU u pogledu zaštite životne sredine i dobrobiti životinja.
Konkurisanjem za bespovratna sredstva iz IPARD programa poljoprivredni proizvođač mora imati biznis plan kojim potvrđuje ekonomsku isplativost investicije koju planira da realizuje. Za investicije koje ne prelaze 50.000 evra, potebno je izraditi jednostavan poslovni plan usaglašene forme sa IPARD agencijom, a za investicije veće od 50.000 evra neophodan je potpun biznis plan.
Pored osnovnih kritreijuma IPARD fonda neophodno je da gazdinstva koja konkurišu ispune i specifične kriterijume u zavisnosti od oblasti za koju konkurišu svojom investicijom.

PSSS Kragujevac
Violeta Petrović-Luković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.313 sekundi