Objava: RADIONICA-PSSS Zaječar

On Maj 12, 2017
Posted by PSSS Zajecar
Hits: 91

Dana 12.05.2017. godine, sa početkom u 17:00 održana je radionica, mesto Zaječar , opština Zaječar - grad, Plastenik Krstić Nenada sa temom:
1. 17:00 do 18:00 Praktičan prikaz pinciranja (vođenje stabla biljke) paprike u plasteniku , savetodavac Slavica Kodžopeljić

Cilj radionice je bio da se poljoprivrednim proizvođačima povrća praktično pokaže pinciranje tj. vođenje stabla biljke paprike u plasteniku. Posle rasađivanja u plasteniku, biljke slobodno rastu do prvog mesta grananja. Na tom mestu grananja ostavljaju se dve grane, zakidaju se druga manje razvijena stabala, svaka biljka se formira na dva stabla, pinciranje se nastavlja tako što se na svakom sledećem kolencetu ostavlja po jedna grana a druga se uklanja. Time se dobije izgled biljke u obliku slova "V". Za svaku od bočnih grana treba postaviti poseban oslonac - kanap. Kanapi se svaki posebno fiksiraju za noseću konstrukciju, time se broj biljaka sa 3 biljke/m2 podiže na 6 biljka/m2 a dobijaju se plodovi iste veličine i kvaliteta.
Koordinator: Slavica Kodžopeljić


Izvor: PSSS Zaječar