Održana Radionica 4: Primena uređaja za utvrđivanje potreba biljaka za azotom - poljske/laboratorijske brze test metode

On April 25, 2017
At Beograd
Hits: 264

U skladu sa Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2017. godinu, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Institut za primenu nauke u poljoprivredi (IPN) organizovali su Radionicu 4 pod nazivom Primena uređaja za utvrđivanje potreba biljaka za azotom - poljske/laboratorijske brze test metode.
Radionica je održana 29. marta 2017. godine na oglednom polju Instituta Tamiš, Pančevo. Učesnici radionice bili su savetodavci PSSS zaduženi za poslove iz oblasti ratarstva i povrtarstva.
Cilj radionice bio je da savetodavci nadograde svoja znanja vezana za racionalnu primenu azotnih đubriva i korišćenje savremenih metoda i alata za praćenje obezbeđenosti biljaka azotom.
U prvom delu radionice savetodavcima je predstavljena oprema za brzo određivanje azota u zemljištu (Nitrachek refraktometar), za određivanje potreba biljaka za azotom na osnovu sadržaja hlorofila (Hlorofilmetar - N-Tester) i na osnovu indeksa vegetacije useva (GreenSeeker). Zatim je usledio praktičan rad za rukovanje navedenom opremom i prepračunavanje potrebnih količina azota i mineralnih đubriva na osnovu rezultata merenja.
SLIKE

Predavač na edukaciji bio je Bogdan Garalejić, dipl.inž. , Institut Tamiš, Pančevo

Презентације

Izvor: IPN